Paul Goma. Iniţieri în Textul Literar

Paul Goma. Iniţieri în Textul Literar
20,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Cartea este o micromonografie cu profil didactic privind creaţia scriitorului-disident de origine basarabeană Paul Goma. În preliminariile lucrării, autoarea trasează profilul literar al prozatorului şi face o scurtă introducere în universul tematic şi conceptual al operei sale.

În continuare, sunt analizate detaliat, din punct de vedere didactic, câteva titluri din vasta creaţie a compatriotului nostru. Criticul supune unei minuţioase investigări analitice, în primul rând, romanul Din Calidor, cea mai citită carte a lui Paul Goma, paginile ei rememorând anii petrecuţi de scriitorul basarabean în Mana, un sătuc din preajma Orheiului.

Urmează Arta reFugii, în care romancierul prezintă drama refugiaţilor basarabeni retraşi în România postbelică. Alte scrieri – Ostinato, Bonifacia, Alfabecedar –, reconstituie literar realităţile dure din universul concentraţionar românesc, autoarea studiului punând în evidenţă anume aceste aspecte tematice ale prozelor respective.

Volumul este adresat elevilor, studenţilor, profesorilor, dar și tuturor celor interesați de creația lui Paul Goma.

Despre Autor

Paul Goma (n. 2 octombrie 1935 în satul Mana, comuna Vatici, județul Orhei, România) este un scriitor și militant anticomunist român, stabilit la Paris (Franța). Poate cel mai cunoscut disident din timpul României comuniste supranumit Soljenițîn-ul României și unul dintre cei mai cunoscuți scriitori postbelici, Paul Goma s-a născut în Basarabia ca al doilea fiu al unei familii de învățători români. Odată cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România.

În 1977, Goma a reușit să trimită la postul de radio occidental Radio Europa Liberă o scrisoare deschisă în care cerea guvernului României respectarea drepturilor omului in România. Scrisoarea a fost difuzată de postul de radio. În consecință, a fost permanent urmărit, apoi arestat și bătut de Securitate. Însă, fiind bine cunoscut în Occident și repertoriat de organizația neguvernamentală împotriva încălcării drepturilor omului, Amnesty International, Goma nu mai putea fi judecat și condamnat fără a stârni proteste în străinătate.

La 20 noiembrie 1977 lui Goma, soției și copilul, le-a fost retrasă cetățenia română și au fost expulzați în Franța. Ajunși la Paris, au cerut azil politic. Aici Goma și-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la București și a conducătorului lui, Nicolae Ceaușescu. A sprijinit înființarea, în 1979, a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România (SLOMR), comparabil cu sindicatul polonez liber Solidarność. Ca reacție la activitatea sa anticomunistă, a fost ținta unui atac cu colet-capcană și a unei tentative de asasinat puse la cale de regimul de la București. -- Wikipedia


Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 68
Editura: Arc
Apariția: 2011
ISBN: 978-9975-61-659-1
Dimensiuni: 16 x 21 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri