Pactizând cu Diavolul

Pactizând cu Diavolul
94,00 MDL (23,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Personajul principal al romanului, Mihai Olteanu, naratorul, îşi numeşte confesiunile însemnările unui martor. Biografia sa urmează, până la un punct, linia biografică a autorului. Ar fi însă o greşeală să punem între ei semnul identităţii. Din simplul motiv că eroul a fost modelat după un repertoriu tipologic în care figurează mai mulţi inşi trăitori în epocă. În literatură, aceste persoane se numesc arhetipuri.  

Titlul, uşor publicistic – Pactizând cu diavolul –, nu strălucește prin originalitate, dar se remarcă prin directitudine. Transparenţa lui este cea mai bună recomandare pentru un cititor avid să afle totul dintr-o sursă bine documentată şi credibilă artistic. -- Eugen Lungu


Recenzii

Aureliu Busuioc a fost cinic şi zgârcit cu cititorul din perioada sovietică. A scris două romane în patruzeci de ani: Singur în faţa dragostei şi Unchiul din Paris. Romanele au fost traduse în aproape toate limbile lagărului socialist. Iar în Germania Democratică, Unchiul din Paris a apărut în două ediţii în tiraje de masă. Oficialităţile komuniste aveau nevoie să exporte romane care să placă cititorului. Iar literatura proletkultistă era, mai degrabă, pentru uz intern şi ierarhii oficioase locale.

Busuioc şi-a lăsat temele şi subiectele pentru alte vremuri. Cele de după 1990. Şi a scos câte un roman o dată la doi-trei ani. Ca un scriitor profesionist occidental.

„Sunt basarabean. Cu asta am spus totul. Şi anume aici ar trebui să pun punct, dar... Dar mai sunt niscai chiţibuşuri, pentru că una e să fi fost basarabean la începutul secolului nouăsprezece şi cu totul alta e să fii la jumătatea veacului douăzeci."

E şi mai trist dacă eşti basarabean refugiat în Banatul românesc, în anii '50, unde ai fugit de trupele sovietice. Mihai Oltea-nu, student în anul trei la Agronomie în Timişoara, află că părinţii şi surorile sale au fost prinşi (basarabenii erau căutaţi şi vânaţi de oficialităţile komuniste române şi predaţi celor sovietice sau vânaţi direct de sovietici pe teritoriul României) şi trimişi în Rusia. Ca să-şi caute părinţii, se prezintă la reprezentantul rus al Comisiei Aliate de Control pentru a se repatria.

Calvarul întoarcerii acasă în anul 1952 şi intrarea într-o realitate de groază, într-o altă ţară decât cea pe care ai cunoscut-o, ar suna ca o descriere pudică. Tânărului student i se stâlceşte întâi numele, apoi biografia, apoi iubirea, apoi prietenii, apoi serviciul, apoi studiile. I se propune să fie informator KGB, refuză iniţial, e nevoit să accepte mai târziu, este chemat de Mişa de la KGB la Bariera Sculenilor din Chişinău. Mihail Oltean a fost găsit spânzurat. Era toamna anului 1953.


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”


Despre Autor

Aureliu Busuioc (n. 26 octombrie 1928, Codreanca, raionul Strășeni — d. 8 octombrie 2012) a fost un poet, prozator, dramaturg, publicist, traducător. Debutează cu volumul de poezie Prafuri amare, 1955, după care au urmat: Piatra de încercare, 1958; Firicel de floare rară, 1961; Dor, 1962 ș.a.

Autor al romanelor: Singur în faţa dragostei, 1966; Unchiul din Paris, 1973; Local-ploi de scurtă durată, 1986; Lătrând la lună, 1997; Pactizând cu diavolul, 1999; Spune-mi Gioni, 2003; Hronicul Găinarilor, 2006.

Romanul de debut al lui Andrea Cremer pune mister și pasiune într-o experiență a autodeterminării.” Publishers Weekly

 Trădare, pierdere, suferință, spaimă. Cum poate rămâne în viață o dragoste supusă la atâtea încercări? Continuarea în cartea a doua, Blestemul Lupilor.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 272
Editura: Cartier
Apariția: Septembrie 2013
ISBN: 978-9975-79-848-8
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.4800

Pareri