Partida Neterminată. Pascal, Fermat și Scrisoarea din secolul al XVII-lea care a Creat Lumea Modernă [eBook]

Partida Neterminată. Pascal, Fermat și Scrisoarea din secolul al XVII-lea care a Creat Lumea Modernă [eBook]
58,99 MDL (11,86 RON)
Downloadează Gratuit un Fragment
Ediție Prin (PDF)

* cîmpuri obligatorii

58,99 MDL (11,86 RON)

Descriere

Să presupunem că doi oameni pariază pe aruncarea unei monede, stabilind că potul îi revine celui care câștigă trei aruncări din cinci. Dacă partida se întrerupe când unul din jucători conduce cu doi la unu, cum trebuie împărțit potul? Această problemă i-a pus-o, în secolul al XVII-lea, un cavaler francez lui Blaise Pascal.

La rândul lui, Pascal i-a prezentat problema lui Fermat, iar din schimbul de scrisori dintre cei doi mari matematicieni s-a născut teoria probabilităților. Era pentru prima dată când oamenii puteau afla ceva despre viitor — care până atunci se credea că ține în întregime fie de destin, fie de hazard.

Matematicianul Keith Devlin de la Universitatea Stanford a acceptat provocarea de a scrie despre documentul matematic care a marcat cel mai puternic istoria omenirii — iar el a ales una din scrisorile lui Pascal către Fermat.Partida neterminată e o pasionantă introducere în teoria probabilităților, care ne ajută să înțelegem cum se estimează, de pildă, riscul unui atac terorist sau șansa de a câștiga la bursă, dar, mai cu seamă, ne explică cel mai mare salt făcut de gândirea umană: dobândirea capacității de a privi spre viitor.

 

Despre Autor

KEITH DEVLIN este cercetător principal şi director executiv la Centrul pentru studiul limbajului şi informaţiei de la Universitatea Stanford şi profesor de matematică la aceeaşi universitate.

În afara celor peste 75 de articole de specialitate, Devlin a scris numeroase cărţi adresate publicului larg, între care Mathematics: The Science of Patterns,The Math GeneThe Math Instinct.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: Martie 2015
ISBN: 978-973-50-4782-5
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Windows Phone
Pagini Ediție Print: 160

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: