Particulele Elementare (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Particulele Elementare (Top 10+) [Carte de Buzunar]
132,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Editia a II-a, revazuta

Traducere din limba franceza si note de Emanoil Marcu.

Romanul a fost ecranizat in anul 2006, in regia lui Oskar Roehler, intr-o productie distinsa cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin.

Romanul Particulele elementare, tradus în peste 25 de limbi şi recompensat chiar în anul apariţiei cu Prix Novembre, ilustrează admirabil criza existenţială şi sentimentală a omului contemporan. Urmărind în paralel destinele a doi fraţi vitregi cu personalităţi şi stiluri de viaţă diferite, Houellebecq denunţă eşecul a două moduri de a trăi – cel spiritual şi cel senzorial.

Romanul este povestea unui om care şi-a trăit cea mai mare parte a vieţii singur, în vremuri nefericite şi tulburi. Ţara în care se născuse cădea, încet dar sigur, în zona economică a ţărilor mediu dezvoltate, iar contemporanii săi, pândiţi adesea de sărăcie, singurătate şi amărăciune, se obişnuiseră să înlocuiască sentimentele de iubire şi afecţiune cu indiferenţă şi chiar cruzime.

În momentul dispariţiei sale, Michel Djerzinski, personajul principal, era unanim apreciat că un biolog eminent, candidat serios la premiul Nobel. Adevărata lui importanţă avea să apară însă abia mai târziu, când va fi recunoscut că unul dintre artizanii a ceea ce este denumit „a treia mutaţie metafizică”.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

”Puţin rasist, puţin misogin, puţin pervers, singuraticul Michel Houllebecq a găsit o reţetă literară care îi asigură succes fără a-l trimite însă în ridicolul pornografiei gratuite. Vorbind despre Particulele elementare, Houllebecq crede că în lumea occidentală nimeni nu mai ştie să trăiască. O dată concluzia trasă, biologul Michel Djerzinski, îşi poate „netrăi" viaţa aşa cum îşi doreşte: să încerce să iubească fără să ceară nimic în schimb.” - Dragoş Ghitulețe, Dilemateca

”Particulele elementare ale romanului sunt sexul şi derivatele lui metafizice. Teoriile fizicii cuantice, cele care explică mişcarea în universul atomic, sunt chemate să disciplineze şi mişcarea oamenilor. Oamenii sunt plasaţi într-un câmp sexual şi picuraţi din când în când cu stimulii banalului. Au cariere, idei, sentimente, dar degeaba. Printre gemetele dominante ale cărţii, Houellebecq îşi strecoară cu virtuozitate raţionamentele cuantice. Cartea se citeşte cu sufletul la gură, e un Houellebecq autentic. Ca dovadă, fetele mor toate la final.” - Doru Buscu, Academia Caţavencu

”Acesta a fost romanul care a adus concepţiei sumbre depre lume a lui Michel Houellebecq audienţă internaţională. Civilizaţia vestică a eşuat pe scară largă, iar fiinţele umane sunt nefericite şi însingurate, incapabile de emoţii sau comunicare. Houellebecq descrie ascensiunea societăţii moderne, de consum, prin analize culturale convingătoare, concluzionând că îndemnul de a căuta plăcerea şi fericirea personală este, prin elînsuşi, opresiv şi dureros.

Personajele centrale ale cărţii, Michel şi Bruno, sunt fraţi care au trăit separat, până la atingerea vârstei mijlocii. Michel este un savant strălucit, dar izolat emoţional. Bruno e un libertin incurabil. Sexul este arena pe care se desfăşoară intriga romanului. Michel nu poate să aibă relaţii sexuale - el refuză afecţiunea frumoasei sale prietene din copilărie, Annabelle - în timp ce escapadele lui Bruno în taberele şi localurile de distracţii ale New Age, precum şi exibiţionismul său ocazional, oferă o scenă comică pentru dizertaţiile lui Houellebecq despre utopia efemeră şi abjecţia actului sexual.

Supremaţia imperativului biologic duce la o serie de concluzii despre bărbaţi şi femei. Femeile reprezintă semnificaţia sacrificiului de sine în conceptul de mortalitate, în timp ce bărbaţii sunt condamnaţi destinului instinctelor lor glandulare. Aceasta nu este o elegie despre umanitate - Houellebecq de-abia aşteaptă să ne vadă spatele. întrebarea, totuşi, este dacă el doreşte acest lucru cu adevărat?”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Vezi Trailerul Ecranizării

Romanul a fost ecranizat în anul 2006, în regia lui Oskar Roehler, într-o producţie distinsă cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin.


Despre Autor

Michel Houellebecq s‑a născut în 1958, în insula Réunion. A studiat agronomia la Institutul Naţional de Agronomie Paris‑Grignon şi cinematografia la Şcoala Naţională Superioară Louis Lumière, pe care a abandonat‑o înainte de obţinerea diplomei, din cauza crizei personale şi profesionale cu care se confrunta. Deşi şi‑a început cariera literară ca poet, s‑a orientat curînd spre roman, care i‑a adus succesul şi recunoaşterea publicului larg.

De acelaşi autor au mai apărut: Extinderea domeniului luptei (1994; Polirom, 2006), Platforma (2001; Polirom, 2003, 2011), Posibilitatea unei insule (2005; Polirom, 2006), Inamici publici (2008; Polirom, 2009), în colaborare cu Bernard‑Henry Lévy, Harta şi teritoriul (2010; Polirom, 2011).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Les Particules élémentaires
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 348
Editura: Polirom
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-46-2559-8
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: