Părinţi şi Copii [Carte de buzunar]

Părinţi şi Copii [Carte de buzunar]
35,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

În vara anului 1859, tânãrul Arkadi Nikolaevici Kirsanov revine la moşia tatãlui sãu împreunã cu noul lui prieten, Evgheni Vasilievici Bazarov, un tânãr medic cu maniere neglijente. Bazarov este „omul nou”, „eroul vremii noastre”, trecut prin şcoala asprã a muncii şi a sacrificiului.

Pãrinţi şi copii, considerat de criticã cel mai reuşit roman al lui Turgheniev, a provocat aprinse discuţii contradictorii, legate de conflictul dintre generaţia pãrinţilor, care se inspirã din idealurile umaniste tradiţionale, şi cea rebelã a fiilor, materialistã, dezamãgitã şi lipsitã de iluzii.

„Voi, ãştia, cu sânge boieresc,
nu sunteţi capabili decât
de-o nobilã smerenie sau de-o
nobilã indignare, care-s în fond
nişte fleacuri. Nu vã bateţi,
ci vã credeți nu ştiu cine.
Noi însã vrem sã ne batem.“

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

”Publicat la numai un an după eliberarea iobagilor ruşi şi într-o perioadă de mari frământări ale tinerilor intelectuali în pregătirea revoluţiei, Părinţi şi copii a fost un roman al vremii sale, în care sunt prezentate două generaţii cu valori politice şi sociale extrem de diferite.

Personajul central şi cel mai memorabil este Bazarov, un nihilist autoproclamat, care pretinde că nu acceptă nici o formă de autoritate şi este interesat doar de ideile ce pot fi verificate prin materialismul ştiinţific. Povestea îi urmăreşte pe Bazarov şi pe acolitul său, Arcadi, în momentul vizitei în casele părinteşti; rezultă o confruntare între vechea ordine a taţilor tradiţionalişti şi cea nouă, reprezentată de fiii idealişti.

În afara rezonanţei politice, antagonismul evidenţiază şi conflictul etern dintre generaţia tânără şi cea vârstnică. Tensiunile sunt explorate şi în relaţia dintre carismaticul şi dominatorul Bazarov şi discipolul său, un tânăr cu capul în nori. Conflictele dintre ei se acutizează atunci când se îndrăgostesc de aceeaşi femeie.

Turghenieveste un maestru al caracterizării personajelor: profunda (ne)comunicare dintre eroii principali face ca şi atunci când acţiunile sau vorbele lor o iau pe căi greşite, ele să rămână, în cele din urmă, de înţeles şi profund umane. Părinţi şi copii rămâne un clasic şi o analiză bine realizată a necesităţii şi forţei idealismului tinereţii, ca şi a capcanelor în care poate cădea. ”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Ivan Sergheievici Turghenev (n. 28 octombrie/9 noiembrie 1818, Oriol, Rusia - d. 22 august/3 septembrie 1883, Bougival, lângă Paris) a fost un romancier și dramaturg rus. Cel mai cunoscut roman al său este Отцы и дети (Părinți și copii), publicat în 1862. - Wikipedia

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Отцы и дети
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 256
Editura: Litera
Apariția: Iulie 2010
ISBN: 978-973-675-837-9
Dimensiuni: 10,7 x 17,7 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri