Părintele Zosim şi Alte Povestiri [Carte Electronică]

Părintele Zosim şi Alte Povestiri [Carte Electronică]

Preț de Listă: 80,99 MDL (20,25 RON)

Preț: 55,88 MDL (13,97 RON)

Economisești: 25,11 MDL (6,28 RON) (31%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)
    • 3 persoane au cumpărat recent acest produs.

* cîmpuri obligatorii

Preț de Listă: 80,99 MDL (20,25 RON)

Preț: 55,88 MDL (13,97 RON)

Economisești: 25,11 MDL (6,28 RON) (31%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 5 rate cu 0% dobândă!

Descriere

„Părintele Zosim era un povestitor neîntrecut, având un repetoriu nesfârşit de poveşti minunate de tot felul. Poveşti despre sfinţi ucişi de păgâni în chinuri, poveşti despre Ştefan cel Mare... poveşti despre părinţi, surori, mirese şi fraţi robiţi, pe care fii, miri şi chiar viteji neînrudiţi cu acei nenorociţi îi scăpau din robie prin sabie, prin meşteşug, prin bani; poveşti despre prunci duşi de turci departe în ţara lor spre a face din ei ieniceri, care prin înţelepciune, sânge rece şi îndrăzneală izbuteau să se-ntoarcă acasă, venind pe jos tocmai de la Bagdat şi de la Misir, poveşti despre şiretlicuri de ale grecilor... poveşti din vremea răscoalei lui Pasvantoglu, paşa de la Vidin, împotriva sultanului, apoi poveşti despre nemţi cu coadă, despre Prozorovski şi despre Camenski, despre isprăvile volintirilor, despre prăzile lor şi ale turcilor în ţară, poveşti despre chipul cum s-o aruncat în aer viteazul căpitan Iordache, la Secu şi despre câte altele, nenumarate şi toate frumoase. Şi povestea curgea din gura moşneagului fără întrerupere, lin şi limpede, într-un grai frumos şi nemeşteşugit...“

De la ultimii martori ai vremurilor fanariote, ai ocupaţiilor şi războaielor ruseşti şi turceşti, de la oamenii care au trăit zorii schimbărilor şi ai ideii naţionale, de la cei care au făcut Unirea Principatelor şi ne-au aşezat între naţiunile Europei sub domniile lui Cuza şi Carol I, Radu Rosetti a adunat chipuri şi întâmplări alcătuind o lume care nu vrea să treacă în uitare. Sub pana sa, ştiinţa istoricului cercetător al arhivelor se împleteşte cum nu se poate mai fericit cu harul de povestitor moştenit de la părinţi şi bunici. Împreună cu Amintirile, povestirile sale alcătuiesc opera ultimului mare cronicar moldovean.

Despre Autor

RADU ROSETTI (1853–1926) s-a născut la Iaşi, într-o familie coborâtoare din domni ai Moldovei. Bunicul, hatmanul Răducanu, om de arme iscusit, este unul dintre marii boieri din vremurile vechi. Tatăl, logofătul Răducanu R., cu studii în Germania, este un om al vremurilor noi, paşoptist şi unionist de seamă. Mama, domniţa Aglae, este fiica lui Grigore Alexandru Ghica, ultimul domn al Moldovei înainte de Unire. Îşi petrece copilăria la moşia de la Căiuţi, în ţinutul Bacăului, printre vânători, guvernante şi profesori particulari.

Din această perioadă datează fascinaţia pentru istoriile din trecut, pe care le-a auzit de la povestitori de mare talent, începând cu părinţii şi continuând cu Alecsandri, Kogălniceanu sau Costache Negri. Nu va mai părăsi această preocupare; în anii tinereţii şi maturităţii devine un adevărat catalog al poveştilor, secretelor şi mondenităţilor din vechea societate boierească. Trimis la studii în Franţa şi Elveţia, se întoarce în ţară în 1873 cu un bacalaureat în ştiinţe. Vinde o parte din proprietăţi, silit de datorii, şi încearcă o carieră în politică şi în administraţie, sub oblăduirea lui Lascăr Catargiu.

Se căsătoreşte în 1876 cu Smaranda Bogdan, cu care are patru copii: Radu, Henri, Eugeniu şi Magdalena (dintre ei, generalul acad.Radu R. Rosetti rămâne până astăzi cel mai important istoric militar român). Este prefect, deputat conservator, director al închisorilor. În cele din urmă devine şef de arhivă în Ministerul Afacerilor Străine. Adversar vehement al politicii ruseşti, apropiat de cercul „Vieţii româneşti“, pledează împotriva intrării in Primul Război de partea Antantei.

Studiile istorice, multe publicate în Analele Academiei Române, arată preocuparea pentru istoria socială şi politică, cu un interes aparte pentru problema agrară – domeniu în care devine una dintre vocile de autoritate: „Despre unguri şi episcopiile catolice din Moldova“ (1905), „Pământul, sătenii şi stăpânii în Moldova“ (1907), „Cum se căutau moşiile în Moldova la începutul veacului XIX: Condica de răfuială a hatmanului Răducanu Roset cu vechilii lui pe anii 1798–1812“ (1909) etc. Cariera sa literară se datorează tot interesului pentru trecut. Debutează cu un roman istoric premiat de Academia Română în 1906: „Cu paloşul“. Îi urmează romanul „Păcatele sulgeriului“ (1912); succesul de public se repetă cu volumele de povestiri: „Poveşti moldoveneşti“ (1920), „Alte poveşti moldoveneşti“ (1921). Acestea marchează evoluţia lui Radu Rosetti dinspre ficţiunea de reconstituire istorică către marea sa vocaţie: memorialistica.

Povestirile sunt nucleele narative ale celor trei volume de „Amintiri“, monumentala cronică a Moldovei secolului al XIX-lea. În „Istoria“ sa, G. Călinescu îl caracterizează drept „genealog şi cronicar [de] o obiectivitate perfectă, fără fumuri nobilitare, cu noţiunea exactă a condiţiei castei“. La rândul său, E. Lovinescu afirmă despre Radu Rosetti că a dat „cea mai preţioasă memorialistică din literatura română“.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2014
ISBN: 978-973-50-4382-7
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 240

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: