Pânza de Păianjen

Pânza de Păianjen

Preț de Listă: 200,00 MDL (50,00 RON)

Preț: 30,00 MDL (7,50 RON)

Economisești: 170,00 MDL (42,50 RON) (85%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cella Serghi este o tanara dobrogeanca, ce evoca orasul natal si cantecul marii ce ii suna in urechi oricand, in fiecare moment.

Romanul cu care debuteaza este Panza de paianjen, un roman despre care insasi Cella declara ca ii spune povestea personala. Debutul ei literar in Revista Fundatiilor este rasunator, primul capitol al romanului fiind apreciat de Camil Petrescu.

Citind romanul Panza de paianjen, am descoperit un suflet feminin indragostit de mare, de locurile copilariei, de care niciodata nu s-a putut desparti definitiv, desi a locuit  peste hotare, la Paris. Am descoperit frumusetea interioara a scriitoarei, frumusete ce se reflecta in paginile ce ii poarta semnatura.

Romanul prezinta foarte bine perioada interbelica, o perioada a saraciei materiale, pe de o parte, si a bogatiei sufletesti, a principiilor valoroase, pe de alta parte.

Panza de paianjen  este povestea Dianei Slavul, iar printre cuvinte, intamplari si peisaje, ti se creioneaza societatea acelor timpuri si lupta fiecaruia pentru supravietuire. Si daca vorbim de o lupta interioara cu saracia, e foarte usor de intuit faptul ca protagonista isi doreste schimbarea. O schimbare a situatiei in care se afla. Diana Slavu duce o lupta acerba pentru depașirea statutului. Pentru ca undeva, in sufletul ei, stie ca poate si ca merita sa traiasca altfel.

Viata saracacioasa o determina pe Diana sa renunte la stilul de viata cunoscut in familie, pentru o alta. Renunta la lumea in care a crescut pentru o alta lume, in care troneaza superficialul. Face acest pas din nevoia schimbarii, dar si din nevoia de iubire. Diana isi croieste un drum in cautarea iubirii.

Nevoia aceasta devine pentru Diana un scop in sine; vrea sa-si atinga scopul prin casatorie si mai apoi prin adulter – asa crede ea ca va gasi iubirea. Cand realizeaza ca toata incercarea ei a fost in zadar, in Diana se da adevarata lupta, intre ceea ce a fost invatata in familie si ceea ce ii dicta societatea. Povestea o are in centru pe Diana Slavu, dar un rol important il are si Ilinca – personaj secundar. Este pacat ca despre ea aflam prea putine lucruri, iar tot ce stim despre Ilinca, se raporteaza la personajul principal – Diana. Ilinca nu face altceva decat sa puna in valoare protagonista. Scris de A. Laura

Citate din romanul Panza de paianjen, Cella Serghi:

„Nu mai am cu lumea exterioara mie niciun contact, iar cea dinlauntrul meu, nu stiu, doarme sau a murit. „

„Daca joci la loterie, poti sa castigi sau sa pierzi. Dar daca nu joci… Mi se pare ca ai atat de putin acum, ca nu ai ce pierde jucand. Deci, trebuie sa incerci!”

„Oamenii sunt chinuiti de nelinisti, de indoieli, de intrebari fara raspuns. Pentru oricine realitatea poate fi si altfel, adevarul poate fi altul. Toate aceste indoieli sunt ca microbii din organism, care pot lupta cu cei care ii ataca din afara. „

„Te gasesc atat de schimbata incat imi este teama sa nu te insel pe tine cu tine. „

„O coincidenta, privita din afara, nu e decat „curioasa”; traita, e naucitoare, te ingheata.”

„Am simtit intotdeauna o mana care te bate pe umar cu bunavointa protectoare, mana boxerului de categorie grea care-l bate pe umar pe unul de categorie musca.”

„Din zambetul ei vesel, zglobiu, nu mai ramanea decat o farama, foarte trista.”

 

Despre Autoare


 

Cella Serghi (22 octombrie 1907, Constanţa - 19 septembrie 1992, Bucureşti) este o prozatoare şi traducătoare. Urmează clasele primare la Constanţa şi la Bucureşti, unde va face apoi liceul (1919-1927) şi Facultatea de Drept (1927-1931). Un timp a practicat avocatura. Debutează cu reportaje în cotidianul „Gazeta" din 1934, sub semnătura Cella Marin.

Prima carte, romanul Pânza de păianjen, îi apare în 1938, fiind reeditat, după 1944, în numeroase rânduri, cu modificări şi adăugiri. Urmează, în 1950, romanul Cad zidurile, retipărit în 1965 sub titlul Cartea Mironei şi devenit, în următoarele ediţii, Mirona. - Crispedia.ro

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 480
Editura: Cărțile Tango
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-88697-4-5
Dimensiuni: 10,5 x 17,7 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri