Pămîntul Apelor

Mai multe poze

Pămîntul Apelor
235,00 MDL (55,01 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Roman ecranizat in 1992 in regia lui Stephen Gyllenhaal, cu Jeremy Irons in rolul principal.
 
Traducere din limba engleza de Cristina Poenaru si Maria-Sabina Draga.
 
Pamintul apelor (1983) este romanul care i-a adus lui Swift recunoasterea literara. Cartea a fost nominalizata la Booker Prize si a primit alte citeva premii prestigioase: Guardian Fiction Prize, Geoffrey Faber Memorial Prize, Winifred Holtby Memorial Prize, Premio Grinzane Cavour (Italia). In 1992, Pamintul apelor a fost ecranizat in regia lui Stephen Gyllenhaal, cu Jeremy Irons in rolul principal. Succesul sau se datoreaza in egala masura povestii de iubire adolescentina dintre Tom Crick, naratorul, devenit profesor de istorie, si fiica de fermier Mary Metcalf, cit si perspectivei ample in care aceasta este integrata.
 
Construit cu multa atentie si finete, Pamintul apelor este un roman in care toate firele naratiunii ajung sa se imbine la final intr-un ansamblu impresionant. Este un roman de dragoste, ce desfasoara pe diverse paliere istorii de iubire dintre cele mai diverse (iubire materna, paterna, iubire de frate, iubire intre adolescenti si chiar iubire interzisa). Este si un roman istoric la fel de elaborat, ce impleteste cu o maiestrie rar intilnita istoria Tinutului Mlastinilor (Fenland) cu biografia si istoria de familie a personajelor centrale.
 
Placerea de a povesti, rafinamentul stilistic si virtuozitatea narativa ale lui Graham Swift se combina cu meditatia si interogatia responsabila asupra lumii in care traim.

Recenzii

”A fost odata un roman, Pamintul apelor pe numele lui, care l-a facut celebru pe Swift. Desi nu i-a adus Bookerul (cistigat ulterior pentru Last Orders, tradus tot la Polirom ca Ultima comanda), i-a adus, fara indoiala, recunoasterea internationala si pe buna dreptate. O combinatie de istorie si fictiune, sau mai bine zis un exemplu de cum istoria se preface in fictiune (si viceversa), Pamintul apelor este varianta britanica a Veacului de singuratate marquesian in care Macondo a devenit nu un oras, ci un intreg tinut, cel al Mlastinilor, un teritoriu aproape ireal, incert, ambivalent, nici numai apa, dar nici numai pamint, unde oamenii traiesc, sau isi impun sa traiasca mereu la granita dintre verosimil si neverosimil, dintre mit si realitate, dintre fapt si fantezie, pentru a face mai usor fata melancoliei si sentimentului general ca sint prea mici pentru ce li s-a intimplat altora, istorisiri, istorii, Istorie.” -- Florin Irimia, numarul 31, 2010, in Noua literatura

”Roman al originilor si roman al apelor, cartea lui Graham Swift este o opera remarcabila, care se prezinta sub forma unui puzzle urias, deloc usor de descifrat.” -- Bogdan Romaniuc, 7-13 martie 2009, in Suplimentul de cultura

”Pamintul apelor este romanul care-i aduce lui Graham Swift consacrarea in spatiul literar britanic – si nu numai – atit prin tematica, modalitatea de rezolvare a conflictelor si strategiile narative utilizate (care demonstreaza arta autorului de a se folosi de o parte a modalitatilor specifice de expresie ale realismului magic, dar de a le trata sensibil diferit), cit si prin succesul pe care l-a avut versiunea cinematografica a cartii, cu Jeremy Irons in rolul principal.” -- Rodica Grigore, 3 decembrie 2010, in Cultura

”Toate povestile lui Tom Crick au intr-un fel legatura cu mlastinile si milului lor viclean din Fenland – locul in care s-a nascut si unde a copilarit. De altfel, oricare ar fi subiectul despre care el le povesteste elevilor sai, lupta apelor cu pamintul din zona joasa din estul Angliei apare pe fundal aproape ca un fel de amenintare sau ca o avertizare. Crick le (ne) atrage atentia ca nimic nu e statornic si de neclintit si ca inclusiv cursul istoriei, precum cel al apei, depinde de circumstante si de cit de rezistente sint indiguirile construite de catre oameni. Si asa cum milul este cel care modeleaza si submineaza continente si distruge construind – omul isi recupereaza terenurile disputate cu marile si dreneaza mlastinile continuind sa construiasca distrugind.” -- Dora Constantinovici, 23 august 2012, pe BookMag.ro

Despre Autor

Graham Swift s‑a nascut in 1949 la Londra si a studiat la Dulwich College si Queen’s College (Cambridge), iar apoi la Universitatea din York. Este unul dintre cei mai apreciati romancieri contemporani din Marea Britanie. In anul 1983 a fost inclus de Book Marketing Council pe lista celor mai buni douazeci de tineri scriitori britanici, publicata de revista Granta. Swift a publicat un volum de nuvele, Learning to Swim (1982), si opt romane traduse in peste treizeci de limbi.

Este laureat al citorva dintre cele mai importante premii literare din Europa: Guardian Fiction Prize, Geoffrey Faber Memorial Prize, Premio Grinzane Cavour, Prix du Meilleur Livre Étranger, James Tait Black Memorial Prize, culminind cu prestigiosul Booker Prize, acordat in 1996 pentru romanul Last Orders (Ultima comanda).

Din creatia prozatorului britanic, la Editura Polirom au mai aparut romanele Lumina zilei (2006), Miine (2008) si Pamintul apelor (2009).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 512
Editura: Polirom
Apariția: Septembrie 2009
ISBN: 978-973-46-1255-0
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.5200

Pareri