Pagini Alese. George Bacovia (Ediție ilustrată)

Pagini Alese. George Bacovia (Ediție ilustrată)
43,00 MDL (8,64 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cuprins:

Plumb; Pastel; Decor; Amurg; Lacustră; Gri; Sonet; Amurg de toamnă; Tablou de iarnă; Spre toamnă; Amurg violet; Pălind; Decembre; Negru; Nevroză; Moină; Melancolie; Rar; Seară tristă; Nervi de toamnă; Note de toamnă; Oh, amurguri; Amurg de iarnă; Amurg antic; Cuptor; Toamnă; Amurg; Panoramă; Plumb de iarnă; Nocturnă; Largo; Plouă; Nervi de primăvară; în parc; Poemă în oglindă; Alb; Nervi de toamnă; Plumb de iarnă; Monosilab de toamnă; Nocturnă; Scântei galbene; Singur; Miezul nopţii; Vânt; Ecou de serenadă; Noapte; Strigoii; Marş funebru; Scântei galbene; Balet; Serenada muncitorului; Dormitând; Nocturnă; Nervi de primăvară; Note de primăvară; Amurg de vară; Gol;Nocturnă; Fanfară; Umbra; Nervi de toamnă; Nocturnă; Cu voi; Liceu; Frig; Ego; Pantofii; Furtună; Contrast; Aiurea; Baladă; în altar; Piano; Poemă finală; Epitaf; Destul; Din urmă; Regret; Gaudeamus; Ca mâine; Din vremuri; Ecou târziu; Trec nouri; Pastel; In somno; Elegie; Și toate; Sic transit; Renunţare; Nihil; Controversă; Nihil novi; Meridian; Vizită; Doină; De artă; După-amiază caldă; Doină; Seară; Cogito; Prietenul meu, smochinul; (Da...); Stil simplu.

 

Despre Autor


 

Poet si prozator, reprezentant de marca al simbolismului in literatura romana, s-a nascut la Bacau la 17 septembrie 1881 sub numele Gheorghe Vasiliu, George Bacovia fiind un pseudonim literar. Urmeaza studiile primare si liceul in orasul natal, manifesta de timpuriu inclinatii artistice. In 1903 se inscrie la Facultatea de drept din Bucuresti pe care o abandoneaza un an mai tarziu. Alexandru Macedonski il debutase deja inLiteratorul cu poezia Si toate (1899), semnata V. George. Intre 1907-1911, urmeaza dreptul la Iasi, dar nu va profesa avocatura.

Este, pe rand, profesor suplinitor, copist si ajutor de contabil. Trimite poezii la revista lui I.M. Rascu Versuri si proza, dar si la Flacara, Arta, Romanul literar. Este editor al revistei Orizonturi noi (1915). in 1916 debuteaza editorial cu volumul Plumb (premiul Ministerului Artelor in 1923). In timpul Primului Razboi Mondial este evacuat la Iasi impreuna cu arhiva ministerului. Din 1917 pana in 1920 este functionar in Bucuresti. Scoate o noua revista literara, Ateneu cultural (1925), iar un an mai tarziu publica cel de-al doilea volum de poezie, Scantei galbene.

Tot acum apare volumul de proza Bucati de noapte. In 1928, se casatoreste cu poeta Agatha Grigorescu. Publica al treilea volum de poezie, Cu voi (1930). Obtine in 1932 o pensie din partea Societatii Scriitorilor Romani, iar in 1934 este distins, alaturi de Arghezi, cu Premiul national pentru poezie. In 1936 apare un nou volum de poezii,Comedii in fond, iar in 1944 isi strange scrierile intr-o editie de Opere.

Ultimul volum antum e Stante burgheze(1946). Dupa instaurarea regimului comunist, poetul este din ce in ce mai putin prezent in presa literara. In 1956 i se confera Ordinul Muncii clasa I. Postum, Agatha Grigorescu Bacovia ii aduna poeziilor scrise dupa 1947 in volumul Stante si versete (1970). Prima editie completa de poezie si proza (cuprinzand si romanul neterminat Dintr-un text comun) e publicata in 1978, sub titlui Opere, in ingrijirea lui Mihail Petroveanu si a Corneliei Botez.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 128
Editura: Regis
Apariția: Aprilie 2015
ISBN: 9786068674049
Dimensiuni: 20 x 14 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri