Pacientul Englez (Top 10+)

Pacientul Englez (Top 10+)
110,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

    • 3 persoane au cumpărat acest produs.

Descriere

Traducere din limba engleza si note de Monica Wolfe‑Murray.
 
Pacientul englez a fost ecranizat cu acelasi titlu in 1996, in regia lui Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes si Kristin Scott Thomas in rolurile principale.

Pacientul englez are drept personaje centrale patru oameni cu existente pustiite, impinsi de hazard sub acoperisul unei foste manastiri italiene, la sfirsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

E vorba de Hana, o infirmiera amortita de spectacolul suferintei si mortii atitor soldati ingrijiti; Caravaggio, un hot si spion mutilat, dependent de morfina; Kip, un genist sikh care-si pune zilnic viata in pericol dezamorsind bombe; si mai e misteriosul pacient cu trupul ars, de nerecunoscut, ingrijit de Hana, pe care lumea il ia drept englez si care incepe sa dezvaluie o poveste de dragoste, cu aventuri in desert si scene de razboi, ce ajunge sa-i bintuie si sa-i transforme pe ascultatorii sai.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Recenzie

Michael Ondaatje scrie cea mai remarcabilă proză. Frazele frumos conturate curg fără efort în opera sa, hipnotice în perfecţiunea lor. Pacientul englez este un roman care te vrăjeşte, atât prin limbajul său inepuizabil de bogat, cât şi prin însăşi acţiunea sa, plină de tragism şi tristeţe.

Pe fundalul ultimelor zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, acţiunea se mişcă între două planuri, cel al unei Italii sfâşiate de război şi cel al amintirilor din deşertul african, anterioare războiului, ale lui Laszlo de Almasy, pacientul englez cu arsuri pe tot corpul, de unde şi titlul cărţii. Fiind atât de desfigurat,încât nu mai poate fi recunoscut, şi muribund, el este îngrijit de o tânără infirmieră, Hana, într-o vilă parţial ruinată şi părăsită. în viaţa acestui straniu cuplu intervin Kip, un tânăr genist indian din armata britanică, şi Caravaggio, un fermecător hoţ italo-canadian, distrus de experienţele trăite în timpul războiului.

Povestea de dragoste, cu sfârşit tragic, a lui Almasy cu o femeie măritată se ţese în jurul vieţilor lui Hana, Caravaggio şi Kip, istorisită de straniul cadavru în viaţă, care a devenit pacientul englez. Ororile războiului sunt departe, deşi au un rol central, iar între Hana şi Kip începe o timidă poveste de dragoste. Personajele sunt calde, umane, stârnesc simpatia, deşi pe plan moral sunt imperfecte, ambigue şi vătămate.

În una dintre cele mai frumoase scene ale romanului, pacea înşelătoare din vilă este spulberată când Kip aude ştirea bombardării Hiroshimei şi, şocat şi indignat, pleacă. Autorul ne prezintă suferinţele fizice şi teribilul stres suferit de fiecare personaj în parte, într-un mod care reuşeşte să adune fiecare microcosmos în roman, într-un întreg completat de concluzia sa perfectă. Divizare şi unitate, aliat şi inamic, graniţele devin confuze şi nu mai pot fi trasate, fugind dintr-o parteîn alta ca nisipurile mişcătoare din amintirile pacientului englez. Acest roman este o reprezentaţie de virtuozitate din partea lui Ondaatje şi o lectură extrem de plăcută.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall 

Plusuri: stilul enigmatic, temele abordate, zugrăvirea graniţei dintre istoria indiviuală şi cea colectivă;  

Minusuri: pe alocuri un limbaj mult prea liric, care îngreunează lectura;  

Recomandari: cititorilor ce preferă analiza interioară în detrimentul acţiunii, familiarizaţi mai mult sau mai puţin cu proza Virginiei Woolf.

Raisa Stoleriu, bookblog.ro

 

Despre Autor

Michael Ondaatje s‑a nascut in Sri Lanka, in 1943, si s‑a mutat in Marea Britanie si apoi in Canada, unde locuieste in prezent. Si‑a facut studiile la Universitatea din Toronto si Queen’s University din Kingston, Ontario; in 1971 a devenit profesor la Universitatea York din Toronto.

A publicat mai multe volume de poezii si un volum de memorii, Running in the Family (1983).

Este autorul a sase romane: Coming Through Slaughter (1976), In pielea unui leu (1987; Editura Polirom, 2004), care construieste o fresca sociala a orasului Toronto in anii ’20‑’30, Obsesia lui Anil (2000; Editura Polirom, 2002), avind ca personaj central o tinara antropoloaga care face investigatii in domeniul crimelor de razboi din Sri Lanka, Divisadero (2007), Pacientul englez (1992), romanul care l-a facut cunoscut in toata lumea, si Masa Pisicii (Editura Polirom, 2011).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: The English Patient
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 324
BRAND: Polirom
Apariția: Aprilie 2013
ISBN: 978-973-46-3435-4
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3300

Pareri