Pacea Iluziilor. Marea Strategie Americană din 1940 pînă în Prezent

Mai multe poze

Pacea Iluziilor. Marea Strategie Americană din 1940 pînă în Prezent

Preț de Listă: 270,00 MDL (67,50 RON)

Preț: 135,00 MDL (33,75 RON)

Economisești: 135,00 MDL (33,75 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Deopotriva studiu istoric si lucrare de rafinata analiza teoretica, Pacea iluziilor pleaca de la o observatie simpla: din momentul in care s-au afirmat ca mare putere, Statele Unite au fost permanent tentate sa urmeze o strategie de expansiune.

Securitatea Americii si chiar valorile fundamentale americane ar fi fost amenintate intr-o lume care n-ar fi fost deschisa ideologic si economic penetrarii Statelor Unite. Solutia pentru asigurarea unei asemenea deschideri era obtinerea hegemoniei extraregionale.

Urmind aceasta logica, inca din anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, Statele Unite au incercat sa cucereasca si sa pastreze statutul de hegemon in Europa Occidentala, Asia de Est si Golful Persic. Sfirsitul Razboiului Rece a modificat profund peisajul international, dar nu a adus schimbari semnificative in marea – si costisitoarea – strategie americana. Se va dovedi ea cistigatoare pentru SUA sau America va avea soarta pe care au avut-o si alti hegemoni de-a lungul istoriei? Exista o strategie alternativa?

Din cuprins:Teoria, istoria si marea strategie a Statelor Unite • Al Doilea Razboi Mondial si bazele hegemoniei americane globale • Marea strategie a Statelor Unite si Uniunea Sovietica, 1945-1953 • Doctrina Portilor Deschise si hegemonia americana si hegemonia americana in Europa Occidentala • Ingradirea Europei: hegemonia americana si reactiile europene • Ideologia liberala si marea strategie a Statelor Unite • Sfirsitul erei unipolare

 

Despre Autor


 

Christopher Layne, doctor in stiinte politice, este profesor asociat la George Bush School of Government and Public Service din cadrul Texas A&M University. Teoretician al relatiilor internationale, este un neorealist cunoscut si un critic al internationalismului liberal. Alte lucrari publicate: American Empire: A Debate (impreuna cu Bradley A. Thayer, 2006).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 360
Editura: Polirom
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-46-1371-7
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.5300

Pareri