Orele (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Orele (Top 10+) [Carte de Buzunar]
127,00 MDL (31,75 RON)

Disponibilitate: În Stoc

Doar 1 exemplar disponibil

Descriere

Acest al patrulea roman al lui Michael Cunningham, distins cu Premiul Pulitzer în 1999, reproduce titlul dat iniţial de celebra scriitoare britanică Virginia Woolf romanului ei, Doamna Dalloway. Este un omagiu adus autoarei Virginia Woolf, în egală măsură biografiei, cât şi scrierilor sale.

Într-o dimineaţă mohorâtă, în Londra anului 1923, Virginia Woolf se trezeşte dintr-un vis care o va determina să scrie Doamna Dalloway. În Greenwich Village-ul timpului nostru, Clarissa Vaughan pregăteşte o petrecere pentru ziua de naştere a fostului ei iubit, un poet bolnav de SIDA. Într-un Los Angeles al anului 1949, Laura Brown pregăteşte ziua de naştere a soţului ei şi nu se poate abţine să citească din Woolf. Odată începută povestea lor, cele trei destine se întrepătrund, se reflectă că într-o oglindă, chiar şi în cel mai mărunt moment al vieţii.

 ”E greu să fii în mintea oricărui personaj. Chestiunea era cu atât mai complicată cu cât Woolf nu mai trăia – şi de aici respectul datorat celor care nu mai sunt – şi în plus era o mare scriitoare. Am încercat totuşi să nu mă gândesc prea mult la acest din urmă aspect. Am încercat să o văd că pe o fiinţă umană, chiar dacă una cu un talent ieşit din comun.

Toţi scriitorii sunt oameni, înainte de orice altceva. Este, pe undeva, motivul pentru care ne înclinăm în fața literaturii – fiindcă este o creaţie a unor oameni în carne şi oase, oameni care nu doar realizează ceva ce va dăinui veşnic, dar au aceleaşi griji ca ale muritorilor de rând – bani, dragoste şi toate celelalte.” - Michael Cunningham în interviu cu Mihaela Spineanu, revista Elle

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter BoxallRecenzii

”Ce nu a putut fi surprins pe peliculă erau bizareriile psihologiei feminine de pe toate nivelurile cărţii, sugerate altfel după părarea mea, respectiv prin episoade cvasi absurde şi de maximă poeticitate, cum ar fi inundarea camerei în care Laura Brown se retrage să citească romanul «Mrs. Dalloway», ca o reitrăire simbolică a destinului creatoarei.” - Iulia Aalexa, România literară

”Ambiţia unui bărbat american de a pune în cuvânt destinul de o zi, de toată ziua, al controversatei scriitoare britanice Virginia Wolf pare să fi aruncat în aer clişeele cotidianului. Rezultatul este un triptic al vârstelor şi viselor, o paradă în glorie a sensibilităţii feminine de-a lungul secolului XX: artă şi iubirea jalonează un drum al neliniştii, luptei, datoriei, abandonului, dorinţei şi regăsirii de sine în surmenanță, cruda, irezistibila lumină a realităţii.” - Cristina Cheversan, Orizont

”O complexă rescriere a romanului Doamna Dalloway al Virginiei Woolf (1925), Orele împarte monologul interior al Clarissei Dalloway în naraţiuni la persoana a treia, despre trei femei. Clarissa Vaughan e o lesbiană de vârstă mijlocie, trăind în New York-ul contemporan. Ea este chiar poreclită „Doamna Dalloway" de către Richard, un proeminent poet homosexual, cu care a împărtăşit o prietenie ambiguă sexual. Laura Brown, gospodina din Los Angeles, citeşte Doamna Dalloway şi alte romane pentru a lupta împotriva vidului instalat în viaţa sa de mamă din suburbii, spre sfârşitul anilor 1940 şi e profund şocată de propriul moment de dorinţă lesbiană.

Îîntre timp, o Virginia Woolf devenită personaj de roman îşi face problemeîn ce priveşte propriul roman Doamna Dalloway. în timp ce Clarissa pregăteşte o petrecere pentru a sărbători câştigarea de către Richard a unui prestigios premiu literar, Laura încearcă să se dedice tânărului său fiu, iar Woolf se luptă cu boala pentru a putea să-şi termine lucrarea.

Cunningham reproduce mecanismul prin care Woolf deplânge o ocazie pierdută - eroina sa Clarissa Dalloway fiind obsedată de o relaţie lesbiană neexplorată. Relaţiile de durată, pline de succes, ale Clarissei Vaughan şi libertatea socială în mediul urban sunt fundalul banal pe care relaţia sa de tinereţe cu Richard şi un singur să rut ecstatic strălucesc cu şi mai multă intensitate.

Modul nesigur în care evenimente întâmplătoare (sărutul, sinuciderea) vin să completeze existenţe obişnuite este caracteristic romanului, căci autorul meditează la procesul alchimic în care temperamentul şi experienţa interacţio-nează pentru a crea lumea în care trăim.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

"O triplă împletitură, legând într-un tot întreg trei personaje din epoci diferite – scriitoarea Virginia Woolf, la 1923, în plin proces de elaborare a romanului Doamna Dalloway; o casnică dintr-o suburbie a Los Angelesului anului 1949 ce nu se îndură să lase din mâini cartea Virginiei Voolf nici chiar în ziua de naştere a soţului; o editoare newyorkeză din anii ’90 numită „Doamna Dalloway” de fostul ei iubit, ce pune la cale o petrecere în onoarea acestuia – iată nodul gordian pe care nu se grăbeşte să-l taie Michael Cunningham, autorul romanului Orele, Polirom, 2011, recompensat cu Premiul Pulitzer."

-- Emilian Galaicu-Păun, www.europalibera.org


Romanul a stat la baza peliculei omonime, distinsă cu cele mai prestigioase premii din lumea filmului: două Globuri de Aur (pentru cel mai bun film, cea mai bună actriţă – Nicole Kidman), Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin (pentru cea mai bună interpretare feminină: Nicole Kidman, Meryl Streep şi Julianne Moore), două premii BAFTA (pentru cea mai bună actriţă în rol principal – Nicole Kidman – şi pentru cea mai bună muzică) şi premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Nicole Kidman).


Despre Autor

Michael Cunningham s-a născut în 1952 în oraşul Cincinnati, statul Ohio. Copilăria şi adolescenţa şi le petrece în Pasadena, California.

Studiază literatura şi pictura la Stanford University, după care se înscrie la cursurile de creative writing de la Iowa. Primul său roman, O casă la capătul lumii, (1990) este aclamat de critică literară. În 1995 publică un al doilea roman, Carne şi sânge, saga unei familii greceşti.

Romanul Orele (The Hours, 1998) cunoaşte un succes răsunător, fiind laureat, un an mai târziu, cu Premiul Pulitzer şi PEN/Faulkner Award. 

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Hours
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 552
Editura: Polirom
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-46-2175-0
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.6500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: