Orb prin Gaza

Mai multe poze

Orb prin Gaza
263,00 MDL (65,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Un roman de idei incitant si caustic, Orb prin Gaza (1936) surprinde intr‑o maniera lucida criza spirituala a societatii londoneze dintre cele doua razboaie mon­diale.

Presarat cu numeroase detalii autobiografice, romanul urmareste evenimentele semnificative din viata lui Anthony Beavis, un intelectual din clasa de mijloc macinat de sentimentul inutilitatii propriei existente, si a cercului sau restrins de prieteni, punind in lumina cauzele si urmarile printr‑un joc magistral al perspectivelor narative.

Alternind in permanenta planurile temporale, naratiunea acopera o perioada de mai bine de treizeci de ani – moartea timpurie a mamei lui Anthony, sinuciderea prietenului, relatiile amoroase cu Mary Amberley si apoi cu fiica ei, Helen, participarea la revolutia din Mexic impreuna cu Mark Staithes –, descriind eforturile protagonistului de a iesi din starea sa de inertie si de a da un sens propriei existente. Tehnica narativa a contrapunctului confera prozei lui Huxley o uimitoare muzicalitate si origi­na­litate.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Recenzie


 

Titlul acestui roman, parţial autobiografic, al lui Huxley, este un citat din Samson Agonistes al lui Milton („Orb prin Gaza la Moara cu sclavi"). Este povestea căutării iluminării spirituale a lui Anthony Beavis, cartea urmărind evoluţia lui, începând cu 1902 şi copilăria din Anglia, până la angajamentul riscant în mişcarea pacifistă, din 1935. El face parte din pătura de sus a clasei mijlocii, şi prietenii, rudele şi partenerii săi sunt personaje bine articulate. Romanul experimentează cronologic, mişcându-se înainte şi înapoi în timp, creând legături ironice între trecut şi prezent.

La fel de experimentală este îndrăzneala cu care evoluţia obişnuită a intrigii este înlocuită de meditaţii intelectuale, reflecţii spirituale sau provocatoare pe teme ca sociologia, democraţia şi totalitarismul şi, în special, chestiunea reconcilierii dintre libertate şi armonia socială, în cel mai celebru episod, dintr-un avion este aruncat un câine viu, care cade pe acoperişul unde Anthony şi partenera lui, Helen, stau goi la soare. în stilul tipic unui bărbat educat, Anthony îi spune: „Parcă eşti Lady Macbeth". Ironiile se multiplică: el simte tandreţe, ea se hotărăşte să-l părăsească. Simţul tragicomic al lui Huxley este strălucit pusîn valoare aici.

În Orb prin Gaza, stilul lui Huxley poate părea pe alocuri prolix şi didactic. Dar, precum Lawrence şi H.G. Wells, Huxley a exercitat, în timpul vieţii, o influenţă emancipativă asupra multor cititori.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Despre Autor


 

Aldous Huxley (1894-1963) s-a nascut in orasul englez Godalming, comitatul Surrey, intr-o familie cu o indelungata traditie intelectuala. In 1908 si-a inceput studiile la Eton College, iar dupa o intrerupere de doi ani (pricinuita de o grava afectiune oculara) le-a continuat la Balliol College, Oxford, unde a si predat pentru scurt timp literatura.

Si-a facut debutul in 1916, cu volumul de versuri Roata in flacari (The Burning Wheel). Patru ani mai tirziu, in 1920, i-a aparut primul volum de povestiri,Limbo, urmat – la doar un an – de primul roman, Galben de crom (Chrome Yellow).

Huxley a publicat de-a lungul vietii numeroase romane, volume de povestiri, eseuri si poezii, scenarii de film si biografii, carti de filosofie, jurnale de calatorii si carti pentru copii, fiind considerat unul dintre cei mai reprezentativi si mai influenti scriitori ai secolului XX. In 1959, scriitorul a fost distins cu Premiul pentru Merit al Academiei Americane de Arte si Litere. La Editura Polirom au aparut pina in prezent romanele:Minunata lume noua. Reintoarcere in minunata lume noua

(2003), Punct contrapunct (2003), Orb prin Gaza (2009),Geniul si zeita (2009), Cintec de lebada (2010), Insula(2011), Minunata lume noua (2011), Dans grotesc (2013) si volumul de eseuri Portile perceptiei. Raiul si iadul (2012). (2003), Punct contrapunct (2003), Orb prin Gaza (2009),Geniul si zeita (2009), Cintec de lebada (2010), Insula(2011), Minunata lume noua (2011), Dans grotesc (2013) si volumul de eseuri Portile perceptiei. Raiul si iadul (2012).

Detaliile Produsului

Titlu Original: Eyeless in Gaza
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 558
Editura: Polirom
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-46-1461-5
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri