Opere III. Molloy. Malone Murind. Nenumitul [Copertă tare]

Mai multe poze

Opere III. Molloy. Malone Murind. Nenumitul [Copertă tare]
289,00 MDL (72,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Samuel Beckett este laureatul Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1969, unul dintre cei mai profunzi si originali scriitori ai secolului XX.

Cel de-al treilea volum din seria de autor „Samuel Beckett” cuprinde romanele din trilogia Molloy, Malone murind, Nenumitul, publicate intre anii 1951 si 1953.
Creind impresia unor cercuri concentrice, din ce in ce mai strimte si mai sufocante, care inchid inauntrul lor personaje adincite intr‑o cautare de sine repetitiva si epuizanta, romanele din trilogia Molloy, Malone murind, Nenumitul stau sub semnul constiintei acute a faptului ca fiintarea este marea tragedie a umanitatii si sub acela al aspiratiei necontenite catre neant.

Dezbracate de orice conventii ale narativului si transpuse intr‑un limbaj adesea esentializat pina la limita, cele trei romane se construiesc in jurul unor personaje care par sa se decorporalizeze treptat, reducindu‑se in ultima instanta la o simpla voce – vesela, banuitoare, furibunda sau nepasatoare – ce monologheaza fara intrerupere in cautarea unui sens inexistent, si in acelasi timp sa se reinventeze, imaginind alte si alte identitati fantomatice.

De la tinutul inchis prin care Molloy se tiraste zadarnic in cautarea unei mame aflate in pragul mortii, la camera unde Malone zace astep­tindu‑si sfirsitul, aminat la infinit, si in cele din urma la temnita imateriala de vorbe in care Nenumitul penduleaza necontenit intre fiinta si nefiinta, cercul se stringe treptat, antrenind dupa sine dezintegrarea conceptelor de spatiu si timp narativ si o deperso­nalizare aproape totala a limbajului.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Deşi mai cunoscut ca dramaturg, proza lui Beckett, cea mai comică scrisă vreodată, este marea sa realizare. Molloy, scris în franceză şi tradusîn engleză de Beckett şi Patrick Bowles, este primul volum din trilogia completată de Malone moare şi Nenumiţii, care însă nu duc la bun sfârşit aşa-zisa intrigă din Malloy, refuzul de a da un final povestirii fiind emblematic pentru viitoarele opere ale lui Beckett.

Mare maestru şi comediant inegalabil al poveştii neterminate, Beckett atinge, probabil, în Malloy apogeul hilarului. Romanul este format din două povestiri, fiecare dedublarea celeilalte. în prima, ticălosul infirm Malloy dă peste o serie de episoade pierdute în care apar mama sa nepăsătoare, o adunătură de cetăţeni comici, un poliţist şi o bandită grotescă, Lousse, abandonată apoi într-un şanţ de Beckett. în a doua, Malloy este înlocuit de Moran, înfăţişat de Beckett, alături de fiul său, căutându-şi, într-o inerţie furioasă, predecesorul, pentru a afla că Beckett a refuzat să născocească o întâlnire între ei. Moran se târăşte spre casă, undeîşi găseşte albinele făcute scrum.

Beckett înşfacă toate ingredientele clasice ale prozei (evenimente, sentimente şi orice urmă de „viaţă adevărată" ficţională), le prepară ca aperitive şi le lasă baltă. Toate povestirile sale sunt confesiunile unui dependent de sintaxă a cărui fixaţie fantasmagorică este totalul dezacord faţă de sine.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Samuel Beckett (1906-1989) s-a nascut in Irlanda, intr-o familie protestanta din clasa de mijloc. A studiat franceza si italiana la Trinity College si a predat o scurta perioada la Campbell College din Belfast si la Scoala Normala Superioara din Paris, unde s-a stabilit definitiv in 1937. Poet, dramaturg, nuvelist, critic si traducator, reprezentant de marca al literaturii absurdului, Beckett a ilustrat in operele sale lipsa de sens a existentei, dezintegrarea valorilor traditionale si alienarea individului.

A publicat numeroase volume de poezii, povestiri, piese de teatru, romane si eseuri critice, dintre care amintim: Eleutheria (1947), Asteptindu-l pe Godot (1949), Sfirsit de partida (1957), Murphy (1938), Molloy (1951), Malone murind (1952), Cum e (1960), Watt (1968), Mercier si Camier (1970).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 440
Editura: Polirom
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-46-2260-3
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri