Opere II. Murphy. Watt. Vis cu Femei Frumoase și Nu Prea [Copertă tare]

Opere II. Murphy. Watt. Vis cu Femei Frumoase și Nu Prea [Copertă tare]
319,00 MDL (79,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Premiul special pentru traducere acordat de USR, Filiala Sibiu, pentru anul 2011
Traducere din limba engleza si note de Veronica D. Niculescu   
 
Samuel Beckett este laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (1969), unul dintre cei mai profunzi si originali scriitori ai secolului XX.
 
Cel de‑al doilea volum din Seria de autor „Samuel Beckett“ reuneste trei romane din prima perioada de creatie a scriitorului: Murphy (1938), Watt (1953) si Vis cu femei frumoase si nu prea (1992).

Scrise in limba engleza si presarate cu numeroase detalii autobiografice, acestea se supun inca intr‑o oarecare masura canoanelor romanesti legate de intriga, personaje si decor, deschizind vasta galerie de antieroi beckettieni cu trei figuri memorabile – Murphy, Watt si Belacqua –, solipsistul indolent, cugetatorul solitar si eternul crai.

Limbajul, caracteristic prozei cu puternice influente joyceene, este incarcat de eruditie si intertextualism, ce devin pe alocuri obscure, de inventii lexicale, dar si de jocuri de cuvinte sclipitoare, de o poeticitate cuceritoare si de un umor negru care atenueaza viziunea sumbra a scriitorului asupra existentei. Tragedia lipsei de sens, a incoerentei si confuziei generale ce guverneaza existenta umana traverseaza toate cele trei romane ca o muzica de fond obsesiva, gasindu‑si expresia cea mai pura in ingenioasele experimente stilistice care fac din Beckett un virtuoz al limbajului.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

„Watt este primul vagabond metafizic al scriitorului nenumitului. El intra ca servitor, pe o perioada determinata, in slujba domnului Knott, care isi schimba neincetat infatisarea si ale carui planuri par sa se supuna unor legi oculte. Casa lui Knott este un univers inchis, riguros ordonat, in care nu se petrece nimic. Cele mai marunte evenimente, precum vizita acordorilor de pian sau cea a unui ciine «venit pe lume» pentru a termina mincarea lasata in farfurie de Knott, sint «incidente de o claritate formala si cu un continut impenetrabil».

Watt cauta neincetat un sens si vrea sa atinga aceasta claritate formala. Curind, ne instiinteaza Sam, naratorul, limbajul lui se deterioreaza pina la a deveni «un soi de convulsie fonica». Beckett urmareste posibilitatile libertatii in inchisoarea predestinarii.” -- Le Monde
 
„Viziunea unica a lui Beckett asupra lumii, forta limbajului si umorul sau ironic sint cele care atrag oamenii sa-i citeasca proza si piesele de teatru. Mesajul lui e clar: vietile noastre sint scurte si brutale, in cea mai mare parte caracterizate de suferinta si nefericire, cu exceptia poate a citorva scurte episoade de placere. Cea mai intensa dintre acestea este satisfactia sexuala, care are doar un singur scop – sa aduca pe lume o alta generatie destinata suferintei.” -- John Calder, The Importance of Samuel Beckett

Murphy este un roman extravagant, nostim, clocotitor, la limita dintre deriziune si umor. Stilul lui Samuel Beckett imbraca mii de fatete, uneori este baroc si straniu, adesea impregnat de o poezie luminoasa, intotdeauna sensibil si captivant.” -- Edith Fournier

”Dintre numeroasele capodopere ale lui Beckett, Murph, este probabil cea mai plăcută şi fermecător de neangajată. Roman aproape convenţional, lipsit de austeritatea şi reflexivitatea riguroasă a lucrărilor ulterioare ale lu" Beckett, Murphy este mai înrudit cu spiritul poznaş şi pseudoerudismul din Tristram Shandy, făcând aluzii mai mult decât ocazionale şi la jocurile de cuvinte joyciene, şi la materialismul rabelaisian.

Romanul atacă aroganţa leneşă a naratorului omniscient. Fraze aride sunt întoarse pe toate părţile cu un dispreţ amuzat - „Şi viaţa în mintea sa îi producea plăcere, asemenea plăcere că plăcere nu era cuvântul". între referinţe ezoterice şi bobârnace lexicale, glumele vin una după alta, atât de repede că nu le ştii şirul.

Aventurile lui Murphy în Londra sunt povestite detaliind geografia urbană într-un mod neobişnuit pentru Beckett. Năzuind spre libertate şi un soi de stabilitate într-o lume asemenea unui balansoar, Murphy încearcă să nu se implice în comploturi, dar se vâră în necazuri cu diverse creaturi neverosimile. Printre alte escapade, Murphy îşi părăseşte logodnica, trăieşte cu o prostituată şi îşi găseşte o slujbă relativ bine plătită într-o instituţie de boli mentale, unde joacă un tip anume de şah pacifist.

Murphy moare într-un accident, informaţie care strică şi bruma de suspans şi înnobilare finală, pe care romanul ar putea chipurile să le ofere. Printre multe scene de bravură, plină de viaţă e descrierea „minţii" lui Murphy, dar probabil că cea mai ingenioasă idee ce emană din această poveste comică este rezistenţa cu brio la tentaţiile şi plictisul literar ale cotloanelor sale mai întunecate. O introducere admirabilă în opera lui Beckett.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Samuel Beckett (1906-1989) s-a nascut in Irlanda, intr-o familie protestanta din clasa de mijloc. A studiat franceza si italiana la Trinity College si a predat o scurta perioada la Campbell College din Belfast si la Scoala Normala Superioara din Paris, unde s-a stabilit definitiv in 1937.

Poet, dramaturg, nuvelist, critic si traducator, reprezentant de marca al literaturii absurdului, Beckett a ilustrat in operele sale lipsa de sens a existentei, dezintegrarea valorilor traditionale si alienarea individului.

A publicat numeroase volume de poezii, povestiri, piese de teatru, romane si eseuri critice, dintre care amintim: Eleutheria (1947), Asteptindu-l pe Godot (1949), Sfirsit de partida (1957), Murphy (1938), Molloy (1951), Malone murind (1952), Cum e (1960), Watt (1968), Mercier si Camier (1970).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 616
Editura: Polirom
Apariția: Aprilie 2012
ISBN: 978-973-46-2591-8
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.7200

Pareri