Omul Invizibil (BPTC)

Omul Invizibil (BPTC)
35,00 MDL (8,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

 

 

Până la urmă, toate personajele din roman au ceva în răspăr cu etica: Griffin, burtăverzimea de la han şi din împrejurimile lui, vagabondul, chiar şi simandicosul doctor Kemp. Wells ia faţă de toţi o distanţă ironică, proza fiind -întâmplător? - una fără personaje pozitive. Chiar şi eroicul colonel, victimă a invizibilului, sfârşeşte într-un mod echivoc.

Singurul „personaj" total pozitiv, care ar atrage compasiunea unei întregi curţi cu juraţi, este pisica rătăcită, folosită de Griffin pe rol de cobai.

Disperatul ei mieunat cerşeşte de un secol puţină clemenţă omului, care se crede stăpânul a toate la scară planetară. (Ea ne aminteşte prin ceva de naiva Laika, trimisă într-un cosmos fară întoarcere.)

Wells este magnific în ideea sa sugerată atât de subtil: omul se poate apăra de cruzimea şi stupiditatea altui om, natura, nu. -- Eugen Lungu

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Omul invizibil, unicul roman al lui Ralph Ellison, este considerat o operă de frunte a literaturii afro-americare Invizibilitatea protagonistului se referă la lipsa de identitatea - în special a negrilor - şi la măştile diverse sub care aceasta se ascunde, pentru a înfrunta experienţa personal şi iluziile sociale.

Romanul se remarcă prin combinaţia abilă a interogăi existenţiale asupra identităţii - ce înseamnă să fii invizbî din punct de vedere social sau rasial - cu o alegorie socio-politică a istoriei afro-americaneîn SUA. Scrisă la persoane întâi de un narator nenumit, povestea se mută retrospect"', din realitatea suprarealistă a mediului şi locuitorilc Sudului rasist, la lumea la fel de neprimitoare a Ne* York-ului.

Omul invizibil poate fi comparat cu romanele existenţialiste ale lui Sartre şi Camus, dar povestea identităţii unui om este plasată pe fundalul luptelor pentru autodefinire colectivă. Aceasta îi permite naratorului-protagonist un periplu prin posibilităţile ce se deschic unui afro-american, începând cu bunicii sclavi, trecânc prin educaţia sudistă şi modelele asociate lui Booker T. Washington, până la toate politicile din Harlem. Elliso-descrie abil şi cu o claritate aproape sociologică mişcările personajului în cadrul acestui roman despre oameni, evenimente, situaţii specifice, de la lumea coşmarescă şi ironic numită a Culorilor Libertăţii, la intrigile marxist-le-niniste ale Frăţiei.

Pe parcurs, el critică înţelegător, da' aspru resursele ideologice ale culturii negre, precum religia şi muzica. Dur, sfidător şi foarte comic, tonul său amestecă dialecte şi registre pentru a produce o analiză obiectivă a identităţii umane.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Descrierea Colecției

Colecţia "Biblioteca pentru toţi copiii" cuprinde cărţile de neuitat ale copilăriei, capodopere ale literaturii române şi universale, fără de care este greu să-ţi imaginezi o bibliotecă personală a unui cititor avizat, indiferent de vârsta acestuia. Cărţile, destinate tuturor copiilor, dar... şi adulţilor care nu au avut încă şansa să le citească, sunt prefaţate de traducători, scriitori, istorici şi critici literari cunoscuţi.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Invisible Man
Grupa de Vârstă: 9-12 ani, 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 203
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2004
ISBN: 9975-69-716-X
Dimensiuni: 15 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri