Omul Duplicat

Mai multe poze

Omul Duplicat
274,00 MDL (68,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Tertuliano Maximo Afonso, protagonistul romanului Omul duplicat, este profesor de istorie la liceu. Este divorţat, deseori deprimat şi duce o viaţă de rutină. Urmând sfatul unui coleg de a încerca să se distreze puţin, într-una din zile îşi închiriază un film, care însă nu-i face nici o plăcere.

Târziu în noapte, se trezeşte din somn cu sentimentul că există o prezenţă străină în casă. Revine în sufragerie, unde lăsase deschis video-player-ul cu filmul înăuntru, şi descoperă figura unui actor care îi seamănă absolut perfect. Din acest moment, povestea se va transforma într-un thriller, în care victima se afla în căutarea propriei identităţi – dacă nu a acelei ordini ce trebuie descifrată în orice haos.

„Într-un fel, se poate spune că, literă cu literă, cuvânt cu cuvânt, pagina cu pagină, carte după carte, am reuşit cu succes să implantez în omul care eram personajele pe care le-am creat. Cred că fără ele n-aş mai fi cel care sunt azi; fără ele poate că viaţa mea n-ar fi reuşit să devină altceva decât un schiţa imprecisă, o promisiune care, ca atâtea altele, n-ar fi rămas decât o promisiune.” - Jose Saramago


Recenzii

Omul duplicat este, într-adevăr, un formidabil eseu asupra identităţii, asupra relaţiei dintre noi şi ceilalţi, asupra condiţiei umane.” - Diario de Noticias

„Avem de a face cu un fenomen neiertător de violare a teritoriului: o invazie mutuală de identitate. Deşi duplicaţii se despart cu dinţii strânşi (ca să nu muşte), o ură metafizică, letală, a prins deja rădăcini în relaţia dintre ei. Va creşte într-o răzbunare care se manifestă în simetrii neînfricate şi duce la tragedie – pusă în scena cu suspans şi dezvoltată cu ingenuitate. Mai mult, pentru că acesta este un roman de Saramago, ceea ce este îngrozitor, apoi trist până la lacrimi, apoi ironic până la diabolic, reuşeşte să fie de asemenea şi amuzant. Şi dincolo de asta, există tandreţea. Scriitorul foloseşte o singură masca şi pentru tragedie, şi pentru comedie.” -- The New York Times

"Dintre romanele târzii ale portughezului José Saramago, de după Premiul Nobel pentru Literatură (1998), Omul duplicat, Polirom, 2009, redactat la 80 de ani, mi se pare definitoriu pentru un autor care, până şi în punctuaţie, a căutat să-şi impună originalitatea. Or, cartea este despre multiplicarea identităţii, şi cum suntem într-un univers marca J.S., lucrul acesta capătă dimensiunile unei invazii căreia nu te poţi sustrage."

-- -- Emilian Galaicu-Păun, www.europalibera.org


 
Despre Autor

Jose Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), într-o familie modestă. Destinul sau scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatura (1998). După debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tăcere de aproape două decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, nenumărate traduceri, revenind la roman abia în 1977 cu Manual de pictură şi caligrafie.

Ridicat de la pământ (1980) îi aduce recunoaşterea în spaţiul lusitan şi impune fraza şi punctuaţia care vor constitui de acum înainte marca inconfundabilă a stilului său. Celebritatea internaţională o dobândeşte cu Memorialul mânăstirii (1982; Polirom, 2007). Jose Saramago şi-a petrecut ultimii ani în Lanzarote, Insulele Canare, continuând să scrie şi să publice. S-a stins din viaţă în iunie, 2010.

Detaliile Produsului

Titlu Original: O Homem Duplicado
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 320
Editura: Polirom
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-46-1544-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3620

Pareri