Omagiu Cataloniei

Mai multe poze

Omagiu Cataloniei
199,00 MDL (46,59 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

George Orwell este autorul celei mai cunoscute viziuni distopice asupra lumii viitorului: O mie noua sute optzeci si patru (Polirom, 2002).

Traducere din limba engleza de Radu Lupan

Prefata de Vladimir Tismaneanu

Omagiu Cataloniei ni-l arata pe George Orwell in ipostaza de reporter talentat, prezentindu-si cu profunzime si acuratete a detaliului propria experienta in Razboiul Civil din Spania, din decembrie 1936 pina in iunie 1937. Cu o intensitate amara, descrie sperantele si tradarile cinice ale unei perioade istorice haotice, de la viziunea entuziasta a unui regim complet egalitarist, la inceputul cartii, prin chinurile si absurdul unui razboi purtat cu arme vechi si defecte minuite de adolescenti si pina la prigoana declansata de stalinisti impotriva trotkistilor, avind ca rezultat azvirlirea in inchisoare a sute de oameni nevinovati. Omagiu Cataloniei si-a cistigat un caracter independent fata de marile opere care i-au urmat, reprezentind un tablou intru totul sincer si personal al unui conflict care a exemplificat unele dintre cele mai acute probleme morale ale secolului XX.   

„Impreuna cu Arthur Koestler, George Orwell a personificat exemplar eroismul clarviziunii, curajul de a refuza si a repudia fanatismele mitologice, narcoza ideologica.” -- Vladimir Tismaneanu

„O superba poveste de razboi, de o onestitate brutala.” -- Daily Telegraph

„Fiecare rind temeinic pe care l-am asternut din 1936 incoace a fost scris, direct sau indirect, impotriva totalitarismului si in favoarea socialismului democratic, asa cum il inteleg eu.” -- George Orwell

Recenzii

”Pentru fanii lui Orwell, Omagiul Cataloniei este un must, atit pentru a intelege optiunile sale politice, cit si pentru a-l intelege pe el mai bine, nemaivorbind de a intelege cum arata indeaproape razboiul, vazut de un scriitor care avea sa conceapa apoi una dintre cele mai cutremuratoare distopii literare.” -- Gruia Dragomir, august 2009, in Noua literatura

”Partial jurnal de calatorie, partial autobiografie, dar si o lucida analiza politica, Omagiu Cataloniei de George Orwell este povestea Razboiul Civil Spaniol ce ofera nu doar un tablou al conflictului armat, ci si una dintre cele mai vii descrieri ale Barcelonei surprinsa intr-o perioada haotica, de restriste.” -- Clara Pop, 21 iunie 2012, in Club Diverta

”George Orwell trebuie citit azi, mai ales de catre romani. Intr-o societate fanatizata si despartita in tabere politice, intr-o tara in care fenomenul „Big Brother” se vede la ore de virf si de maxima audienta, un moment de reflectie nu strica. George Orwell este in Omagiul Cataloniei un reporter talentat, care isi prezinta propria viziune despre Razboiul Civil din Spania, din decembrie 1936 pina in iunie 1937. Nu e impartial, cum nu poate fi un om implicat. Are propriile trairi si opinii. Descrie, la inceputul cartii, viziunea entuziasta a egalitarismului social, pentru ca mai apoi sa critice derapajul la care s-a ajuns si epoca de prigoana.” -- Anastasia Tuturilor, 12 iulie 2011, pe bookiseala.ro

”Ferma animalelor şi 1984, celebrele romane care l-au făcut cunoscut pe George Orwell, sunt datoare cap-coadă războiului civil din Spania şi experienţei prin care a trecut Orwell acolo. A plecat voluntar. Era deja autorul unui roman, unde arată existenţa la limita sărăciei a unui orăşel de mineri. Era simpatizant al comuniştilor. Dar a avut nenorocul să plece în Spania prin POUM, partid muncitoresc de stânga.

Uniunea Sovietică vindea arme guvernului republican de la Madrid, a trimis instructori mai degrabă politici decât militari şi mulţi agenţi NKVD. Care au reuşit să creeze un regim de teroare în rândurile luptătorilor republicani. POUM a fost declarat partid troţkist. Iar toţi voluntarii care au venit să apere Republica prin alte filiere decât prin Comintern au devenit agenţi şi spioni ai lui Franco. Fiind exterminaţi sau trimişi în închisori. Propaganda a luat locul informării în ziare. Eroii adevăraţi erau trecuţi cu vederea. Dacă nu conveneau. Iar oamenii NKVD-ului deveneau în paginile ziarelor eroi, chiar dacă erau la zeci de kilometri de locul luptei.

În Spania, George Orwell a fost transformat de propaganda NKVD-istă dintr-un mare scriitor al clasei muncitoare într-un scriitor care a scris că „muncitorii put". Ziarele şi editurile de stânga din Marea Britanie au încetat să-l mai publice. Iar NKVD-ul îl căuta să-l aresteze. Unica sa vină a fost că a venit să lupte împotriva lui Franco printr-o altă filieră decât cea acceptată de Stalin.

Războiul civil din Spania a fost un război straniu. „în acest război, de câte ori era omeneşte posibil, nimeni nu nimerea pe nimeni".

Cartea Omagiu Cataloniei a apărut în 1938. În 12 ani s-au vândut 600 de exemplare.


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”


Despre Autor

George Orwell (pseudonimul literar si jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) s-a nascut in 1903 in India si a murit de tuberculoza, la Londra, in 1950. Orwell a studiat la Eton intre 1917 si 1921, publicind in diferitele reviste ale colegiului, iar intre 1922 si 1927 s-a angajat in cadrul Politiei Imperiale Indiene din Birmania, experienta pe care a reconstituit-o mai tirziu in romanul Zile birmaneze (1934).

Prima sa carte, Fluierind a paguba prin Paris si Londra (1933), este o relatare emotionanta si mai ales comica a celor citiva ani de saracie autoimpusa pe care i-a trait dupa ce s-a intors in Europa.

Printre roma­nele sale din anii ’30 se numara O fata de preot (1935), Aspidistra sa traiasca! (1936) si O gura de aer (1939), dar adevarata recu­noastere i-au adus-o alte doua proze-repor­­taj: Drumul catre Wigan Pier (1937) si Omagiu Cataloniei (1938). Intre 1943 si 1945, ca director literar la Tribune, a publicat numeroase articole literare si politice, colaborind in acelasi timp la Observer si la Manchester Evening News. Fabula politica Ferma Animalelor (1945) si distopia O mie noua sute optzeci si patru (1949) sint cele mai populare romane ale lui Orwell si au fost traduse in intreaga lume.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 320
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2009
ISBN: 978-973-46-1375-5
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri