Oltea

Oltea
23,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Descrierea Cărții

Deci, să-mi fie iertată îndrăzneala, dar piesa Oltea, într-ur anumit fel, este o modestă încercare de scoatere la lumină a feme: care ni l-a dăruit pe Ştefan, şi pe care istoria, pe nedrept, a uitat-o în viziunea mea, această olteancă nu doar l-a născut, ci şi l-a creat ca mare personalitate istorică pe fiul ei.

Pentru elaborarea piesei a trebuit să suflu colbul de pe un între, munte de cărţi ca, până la urmă, să mă aleg tot cu ceea ce aflasem de la vechiul nostru cronicar ion Neculce, care şi dânsul, la rândul lui, ştia despre Oltea tot din auzite: «Se spune că...»

Piesa a prins a se aşterne pe hârtie ca de la sine. Domnitorul Ștefan apăru printre eroi nu din bronz, ci ca om viu, fară voia mea.Aveam impresia că nu eu scriu piesa, ci, dimpotrivă, ea mă scrie mine. Eram cuprins de un sentiment de religiozitate pc care îl încearcă, probabil, doar pictorii de icoane. Mereu simţeam prezenţa benefică a rudelor mele demult plecate în lumea celor drepţi. Toţi bărbaţii din piesă poartă numele lor.

Ei s-au pierdut în cel de al doi-a război mondial şi în închisorile KGB-ului sovietic. Iar mamă-ca. Alexandra (în piesă apare ca Alisandra, moaşa Cetăţii Neamţ) i-a servit, în mare parte, drept prototip pentru chipul Oltei.

Şi baştina mea e pomenită în piesă nu întâmplător. Căci, în ajunul bătăliei cu tătarii, la Lipnic, Ştefan într-adevăr şi-a desfăşurat armatele între pădurea Lenţa, râul Ciuhur, satul nostru Fântâna Albă, şi satul vecin Gaşpar (Fântâna Nouă pe atunci). Pe moşia satului nostru şi până astăzi mai există o vale numită Valea lui Purice, care noi, albenii, ne mândrim foarte mult.

Dar acestea toate le cunosc bine şi le trăiesc toţi autorii. Important e ce veţi simţi dumneavoastră, citind sau privind piesa Oltea montată în scenă. In aşteptarea acestui răspuns, mă simt cuprins de un fior care stă mai presus decât sublimele chinuri ale însuși actului de creaţie. - Andrei Strâmbeanu

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 96
Editura: Baștina-Radog
Apariția: 2004
ISBN: 9975-9768-7-5
Dimensiuni: 11,8 x 20 cm
Greutatea: 0.1040

Pareri