Odiseea Olimpică: Mică Enciclopedie Ilustrată

Mai multe poze

Odiseea Olimpică: Mică Enciclopedie Ilustrată
85,00 MDL (21,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Ilustraţii: Vladimir Melnic, Alexandru Malai, Valerii Buev.

Istoria Jocurilor Olimpice însumează peste o mie de ani şi începe, aşa cum spune mitul, de la cele şase sute de picioare măsurate de Herakles pe terenul primei competiţii. Perioada de înflorire a jocurilor a coincis cu Antichitatea greacă, timp în care s-au stabilit regulile şi tradiţiile competiţiilor panelenice. Timpurile moderne au diversificat şi înmulţit uzanţele de altădată, neschimbate rămânând doar spiritul de loialitate sportivă şi respectul faţă de partenerii din arenă.

În mileniul de existenţă a Jocurilor Olimpice, în palestre şi pe pistele de întrecere s-au stabilit mereu alte recorduri, s-au acoperit de glorie alţi atleţi, care au reuşit să fie mai iuţi, mai puternici, mai rezistenţi decât cei de ieri, dar s-au petrecut şi o mulţime de lucruri curioase ce constituie inefabilul vieţii sportive.

Despre acestea şi multe alte evenimente întâmplate în milenara istorie a Jocurilor Olimpice este acest volum. Scris cu multă competenţă, antrenant şi cu maxim folos pentru eventualul său cititor, textul cărţii se citeşte dintr-o răsuflare.

Deschide-l şi nu vei regreta!

Recenzie

Jocurile Olimpice au apărut în Grecia antică. Şi e firesc să înceapă cu o legendă. O voi relata pe a doua. Prima e prea lungă şi prea frumoasă.

Aşadar, Herakles, ajuns în Olimpia după un lung periplu, a măsurat un traseu de 600 de picioare şi a organizat pe acest teren curse închinate lui Zeus. La sfârşitul competiţiei, el l-a încununat cu o coroană pe fratele său, care a ieşit învingător. Aşa spune această legendă.

Platon, discipolul lui Socrate şi maestrul lui Aristotel, fondatorul Academiei din Atena, filozoful care a pus bazele culturii occidentale, a câştigat de două ori coroana de campion olimpic la pancraţiu. Una dintre cele mai dure probe. Un melanj de box şi lupte. Se admiteau toate loviturile. Era interzisă doar muşcarea adversarului şi băgarea degetului în ochi.

Pitagora, înainte de teorema care a ajuns în manualele de matematică, la vârsta de 18 ani devine campion olimpic la pugilat. Fondează o şcoală filozofică la Crotona, împerună cu cel mai mare campion olimpic al vremii, Milon.

La o conferinţă de la Sorbona din 1892, dedicată culturii fizice, a luat cuvântul un tânăr de 29 de ani. „Trebuie să internaţionalizăm sportul, trebuie să organizăm noi Jocuri Olimpice!" Numele lui era Coubertin.

Aşa au apărut Jocurile Olimpice moderne. Primul campion olimpic la Atena, în 1896, a fost americanul James Connolly, la triplu salt.

în pofida opoziţiei lui Coubertin, femeile au participat pentru prima dată la Olimpiada de la Paris, în 1900.

Prima medalie pentru olimpicii români o obţine la călărie Henri Rang, la Olimpiada de la Berlin din 1936.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Detaliile Produsului

Grupa de Vârstă: 9-12 ani, 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 48
Editura: Arc
Apariția: 2012
ISBN: 978 - 9975-61-684-3
Dimensiuni: 22 x 28 cm
Greutatea: 0.4900

Pareri