Ochii Tuaregului

Mai multe poze

Ochii Tuaregului
235,00 MDL (58,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba spaniola si note de Eugenia Alexe Munteanu.

Romanul continua, dupa aproape doua decenii, povestea lui Gacel Sayah si a familiei sale, personajele centrale ale romanului Tuareg (unul dintre marile succese ale lui Figueroa, cu vinzari care au depasit trei milioane de exemplare in lumea intreaga). Ca in majoritatea cartilor anterioare ale autorului hispanic, tema centrala este impactul devastator pe care civilizatia occidentala il are asupra modului de viata traditional al unor comunitati ce au stiut sa pastreze o legatura strinsa cu natura.

Pentru milioane de telespectatori din lumea intreaga, raliul Paris-Dakar este unul dintre principalele evenimente sportive ale anului, iar pentru concurenti, o ocazie de a-si demonstra calitatile si a-si testa limitele. Dar pentru tuaregi acesta nu reprezinta decit o competitie absurda, ce devasteaza teritoriul pe care il stapinesc de veacuri si ameninta sa distruga una dintre cele mai spectaculoase civilizatii ale lumii orientale. Iar pentru a se apara le ramine o singura cale: violenta.

Recenzii

”Ochii tuaregului vorbeste despre libertate, despre demnitatea de a lupta pina la capat si despre legi vechi de cind oamenii care inca respira prin citeva grupuri de persoane raspindite prin peste zece state africane, care refuza pactul cu civilizatia moderna, preferind sa infrunte desertul cu resurse care tin doar de capacitatea de adaptare, de inteligenta nativa si de respectarea cu strictete a unor reguli fara de care supravietuirea ar fi imposibila.” -- Ioana Calen, 2 februarie 2007, Cotidianul

”Ochii tuaregului vorbeste despre libertate, despre demnitatea de a lupta pina la capat si despre legi vechi de cind oamenii care inca respira prin citeva grupuri de persoane raspindite prin peste zece state africane, care refuza pactul cu civilizatia moderna, preferind sa infrunte desertul cu resurse care tin doar de capacitatea de adaptare, de inteligenta nativa si de respectarea cu strictete a unor reguli fara de care supravietuirea ar fi imposibila.” -- Ioana Calen, 2 februarie 2007, Cotidianul

”De ce as (re)citi romanul ? Pentru ca e mai mult decit actiune, subiectul principal este nucleul valorilor unui popor si negarea acestora de catre alta lume care in mod normal nu ar avea altceva de facut decit sa le respecte. Si daca aceste valori mostenite sint batjocorite, razboiul e pe cale sa inceapa. Tema centrala a romanului este legatura strinsa cu natura a poporului tuareg si invadarea acestuia de catre metehnele Occidentului. Filosofia personajului Gacel in legatura cu oamenii civilizati este ca noi nu cunoastem natura umana si ca sintem dependenti de tehnologie care nu face decit sa ne subordoneze mintile, ca nu ne mai apartinem noua insine. Si intr-un fel, acesta este adevarul.” -- Sowilo, 11 iulie 2013, pe SemneBune.ro

Despre Autor

Alberto Vazquez‑Figueroa s‑a nascut la Santa Cruz de Tenerife in 1936. Familia sa a fost deportata in Africa, in 1937, din motive politice. A fost instructor de scufun­dari, apoi a urmat cursuri de jurnalism, devenind, in 1962, corespondent al mai multor ziare de prestigiu, precum Destino si La Vanguardia (si, mai tirziu, al televiziunii spaniole), in punctele cele mai fierbinti ale globului.

A vizitat peste o suta de tari si a fost martor, printre altele, la razboaiele si revolutiile din Guineea, Ciad, Congo, Republica Dominicana si Guatemala. A publi­cat peste patruzeci de romane, multe dintre ele dedi­cate tinuturilor si populatiilor exotice, dintre care amintim: Pamint virgin (Polirom, 2006), Tuareg (Polirom, 2005), Iguana (Polirom, 2007, 2008), Bora Bora (Polirom, 2008), Ochii tuare­gului (Polirom, 2007), Ali in tara minunilor, In deriva, Abanos, Manaos, Ocean, Yaiza, Ciinele, Viracocha, Noii zei, seria Cienfuegos, Ordalia otravii, Apa fagaduintei si citeva piese de teatru.

Noua dintre romanele sale au fost adaptate pentru marele ecran. Alberto Vazquez-Figueroa este unul dintre cei mai cititi autori de limba spaniola din lume.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 408
Editura: Polirom
Apariția: Noiembrie 2007
ISBN: 973-46-0565-8
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.4200

Pareri