Oblomov

Oblomov
199,00 MDL (44,62 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

"Cazul" Oblomov, tipic pentru apusul unei lumi, este analizat pe fundalul realist al vietii rusesti a secolului al XIX-lea. Finetea analitica si arta lui I.A. Goncearov de a surprinde aspectele caracteristice ale unui timp istoric confera operei sale calitatile unui roman clasic.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

”Oblomov, unul din marile romane ale lumii, este considerat drept reprezentarea tipică a aristocraţiei ruseşti letargice şi mioape, din secolul XIX. O ţintă principală a romanului este instituţia şerbiei: ca mulţi alţi intelectuali ruşi, Goncearov considera că Rusia nu se va putea moderniza şi nu va putea concura cu restul lumii dezvoltate, dacă nu va aboli instituţiile şi practicile sociale ce îi făcuseră atâta rău.

Oblomov nu ar fi însă un roman aşa remarcabil, dacă s-ar limita la critica unei probleme importante, dar de mult depăşite. Tragicomedie dulce-amară, el se concentrează asupra unuia dintre cei mai fermecători, dar ineficace protagonişti din literatură. Oblomov este un om bun, dar nu are voinţa de a-şi pune ideile în practică. El se bizuie pe servitorul său mult mai abil, Zahar, care îi organizează viaţa searbădă, într-o versiune actualizată a relaţiei dintre Don Quijote şi Sancho Panza. Oblomov se îndrăgosteşte de frumoasa Olga, dar pur şi simplu nu poate acţiona pentru a-i câştiga afecţiunea şi o pierde în favoarea prietenului său, Stolz, mai practic, dar mai puţin atrăgător.

După acest eşec previzibil, Oblomov se adânceşte şi mai mult în letargie, părăsindu-şi rar dormitorul, în ciuda îndemnurilor binevoitoare ale gazdei sale. Oblomov este un roman strălucit şi neobişnuit despre ocazii ratate; în câte opere literare întâlnim un erou ce nu câştiga inima celei pe care o iubeşte prin inactivitate? Şi câţi dintre aceşti eroi îi conving pe cititori că sunt totuşi oameni cumsecade?”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Ivan Aleksandrovici Goncearov - (1812-1891) a intrat in literature rusa ca maestro al scolii artistilor realisti din secolul al XIX-lea. Creatia sa oglindeste epoca de puternica criza a oranduirii feudalo-patriarhale, de lichidare a iobagiei si de avant al miscarii democratice din Rusia.

Cele trei romane ale sale: O poveste obisnuita, Oblomov si Rapa sunt rodul acestei perioade istorice, surprinsa in aspectele ei cele mai caracteristice. Toate acestea, alaturi de arta de a imbina prezentarea vietii intr-un amplu tablou de sinteza cu analiza amanuntita a fenomenelor ei, fac din scriitor unul dintre marile nume ale literaturii ruse si universale.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 576
Editura: Leda
Apariția: 2005
ISBN: 973-7786-28-9
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri