Carte pentru toți. Oameni Sărmani. Vol. 14

Carte pentru toți. Oameni Sărmani. Vol. 14
56,00 MDL (14,07 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

 
Volumul de debut al lui F.M. DostoievskiOameni sarmani, aparut in 1846, este o carte antologica, marcind o mutatie radicala: dupa el literatura lumii nu va mai fi la fel. Complexitatea si profunzimea acestui roman epistolar il fac sa-si pastreze si astazi capacitatea de a fascina. Considerat „primul roman social” din literatura rusa, Oameni sarmani este o satira a epocii, moravurilor si chiar a literaturii timpului. In centrul povestii se afla inocenta si trista afectiune dintre un functionar de rangul cel mai umil, Makar Devuskin, si verisoara sa indepartata, tinara orfana Varvara Dobroselova.
 
Cei doi traiesc intr-o saracie lucie si se lupta sa supravietuiasca de la o zi la alta, cu speranta unei minuni improbabile. Schimbul de scrisori dintre cei doi dezvaluie, pas cu pas, o intreaga lume, cu framintarile ei, prinsa in lupta pentru supravietuire. Tema gogoliana a omului marunt, a slujbasului umil, e revalorizata constient de Dostoievski, facind din Makar Devuskin unul dintre personajele memorabile ale literaturii universale.
 
„Aparitia acestui roman a reprezentat un eveniment in literatura noastra. S-au auzit laude entuziaste, dar si reprosuri serioase, a inceput o disputa. Numele dlui Dostoievski a ocupat paginile revistelor pe parcursul citorva luni. Aceasta agitatie a spiritelor a dovedit ca e vorba de o opera si de un talent deosebite.” -- V.G. Belinski
 
„Omul nu este nicicind identic cu el insusi, de aceea nu i se poate aplica formula identitatii: A egal cu A. Potrivit ideii artistice a lui Dostoievski, adevarata viata a personalitatii umane se produce tocmai in punctul acestei neconcordante a omului cu sine, in punctul trecerii lui peste hotarele a ceea ce este el ca viata materiala, care poate fi observata, definita si prezisa fara vointa lui. Adevarata viata a personalitatii omului este accesibila numai in cazul unei patrunderi dialogale, careia ii raspunde ea insasiprintr-o dezvaluire libera si nestingherita.”-- Mihail Bahtin

 

Despre Autor

Feodor Mihailovici Dostoievski s-a nascut la 30 octombrie (11 noiembrie) 1821, la Moscova.

Debuteaza cu povestirea Oamenii sarmani (1846), fiind salutat ca un nou Gogol. In aprilie 1849 este arestat si condamnat la moarte, pedeapsa comutata in munca silnica, pentru apartenenta sa la un grup socotit ostil regimului. Anii de detentie dura (1850?1854) isi vor pune amprenta decisiv asupra vietii si personalitatii scriitorului.

Dupa Amintiri din Casa mortilor (1860?1865) si Insemnari din subterana (1864), Dostoievski scrie si publica, rand pe rand, marile sale romane, cele care vor face din el unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii: Crima si pedeapsa (1866), Idiotul (1868), Posedatii (1871?1872), Fratii Karamazov (1880).

La 29 ianuarie (9 februarie) 1881, Dostoievski se stinge din viata, lasand in urma sa o opera nepereche.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 224
Editura: Litera
Apariția: 2016
ISBN: 978-606-33-1183-3
Dimensiuni: 110x165
Greutatea: 0.2000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: