Oameni iluștri ai Romei Antice

Oameni iluștri ai Romei Antice
99,00 MDL (24,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Dintre puţinele cărţi pe care le recitesc, Plutarh este cel care mă captivează şi mă îmbogăţeşte cel mai mult. El a fost prima lectură a copilăriei mele, el va fi ultima lectură a bătrâneţii mele; este aproape singurul autor pe care nu l-am citit niciodată fără a avea vreun câştig.” -- Jean-Jacques Rousseau
 

Fragment:

" Inca din copilarie, Cicero a dat dovada de capacitati excelente la invatatura. El se evidentia prin facultati si memorie uneori uimitoare. Unii parinti ai tovarasilor sai veneau la scoala sa vada aceasta mica minune.

Cand Cicero a crescut, tatal sau s-a stabilit la Roma, dorind sa-l dea pe el si pe fratele sau, Quintus, la invatatura. in capitala, tanarul Cicero a studiat dreptul roman, filosofia greaca si elocinta. Aici, el a avut posibilitatea sa asculte discursuri ale oratorilor celebri Marcus Antonius (bunicul triumvirului), Lucius Licinius Crassus.

La Roma pe atunci activau cei mai cunoscuti reprezentanti ai filosofiei grecesti. Cicero a audiat lectiile celebrului Philon din Larissa, conducatorul Noii Academii din Atena.

Aflandu-se in societatea savantilor si scriitorilor greci, el a insusit temeinic limba si literatura greaca. Poetul grec Archias i-a dezvoltat viitorului orator gustul pentru beletristica si poezie: in tinerete si chiar la varsta maturitatii, Cicero scria versuri. L-a pasionat mai ales dialectica, arta de a discuta si a convinge. Facea exercitii de declamatie, alcatuia discursuri in limbile greaca si latina. Faimosul artist Roscius il invata pe Cicero arta pronuntarii, modularii vocii si gesturile oratorice.

Dupa absolvirea scolii, Marcus Tullius a servit in armata si a participat la Razboiul Aliatilor. La incheierea serviciului militar, Cicero, la varsta de douazeci de ani, a hotarat sa-si consacre viata activitatii politice.

In Roma republicana, tinerii care nu proveneau din vita de nobil puteau sa obtina faima numai manifestandu-se in public la vreun proces politic zgomotos in calitate de aparatori sau acuzatori. Aceasta era o ocazie in care ei isi puteau expune opiniile referitoare la anumite probleme ale vietii sociale, cand puteau atrage atenti.a asupra lor, cand puteau obtine popularitate printre alegatori.

Insa momentul pentru manifestarile publice era nefavorabil: era in toi razboiul civil, tara era cuprinsa de un val de teroare, orientat impotriva partidei popularilor. Zilnic se afisau liste ale oamenilor condamnati la moarte. Ucigasi angajati, corupti de catre adeptii lui Sylla, hoinareau seara pe strazile intunecoase ale Romei. Ei dadeau buzna in casele bogatasilor ori ii ucideau chiar in strada, iar apoi, sub diferite pretexte, le luau averea.

Fiind un om onest, Cicero era ingrozit de cruzimile si fara-delegile pe care le savarseau partizanii lui Sylla. EJ s-a decis sa ia apararea nefericitelor victime ale regimului dictatofial. Una dintre ele a fost Roscius."

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 336
Editura: Cartier
Apariția: Ianuarie 2016
ISBN: 978-9975-79-929-4
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri