Oameni iluștri ai Greciei Antice

Oameni iluștri ai Greciei Antice
99,00 MDL (19,90 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cartea prezinta importante nume grecesti ca: Solon, Aristide,Nicias, ori Pelopidas si impactul acestora in ceea ce priiveste istoria Greciei antice.

„Intr-adevar, noi nu scriem istorie, ci biografii, iar virtutea si viciul se manifesta cel mai clar nu in actiunile cele mai stralucite. Dimpotriva, adesea, o intamplare neinsemnata, o vorba, o gluma arata mai bine caracterul omului decat bataliile care lasa in urma lor mii de morti…” -- Plutarh

Fragment:

"Datorita straduintelor lui Nicias si ale adeptilor sai, s-a putut curand incheia pacea cu Sparta, pe o perioada de cinci-zeci de ani. Aceasta pace, cunoscuta sub numele de Pacea lui Nicias, restabilea situatia dinaintea razboiului. Atenienii se obligau sa restituie spartanilor prizonierii, sa restituie Pylosul si Sfacteria, iar spartanii, la randul lor, trebuiau sa dea inapoi orasul Amfipolis.

Pacea insa n-a durat mult timp: ambele parti erau nemultumite de situatie, considerand pacea drept un ragaz inaintea unei noi incaierari decisive. Spartanii n-au inapoiat atenienilor orasul Amfipolis. Drept raspuns, atenienii au continuat sa stapaneasca Pylosul si Sfacteria.

Cu toata pacea dintre Atena si Sparta, in intreaga Grecie domnea discordia. Chiar in Pelopones s-a iscat vrajba din cauza nemultumirilor fata de actiunile Spartei. in special erau nemultumiti corintienii, mantineenii si argienii. Argienii si mantineenii — Inversunati dusmani ai spartanilor — cautau o apropiere de atenieni.

In timpul acesta, la Atena Isi facu aparitia pe arena politica Alcibiade. El incepu sa pregateasca o alianta cu Argosul si cu alte state peloponesiene. in zadar lupta Nicias impotriva acestor planuri ale lui Alcibiade, fiind de parere ca ele vor provoca un razboi. Nicias, in fruntea unei solii ateniene, a plecat la Sparta pentru a lichida neintelegerile dintre ateni-eni si spartani si a impiedica astfel o alianta intre atenieni si Argos. Solia lui Nicias s-a soldat insa cu un esec total. Dupa acest caz, influenta lui in viata politica scazu.

La putere veni Alcibiade, care incheie o alianta cu Argosul si cu alte state peloponesiene. Sparta se afla atunci intr-o situatie extrem de dificila si de primejdioasa, intrucat era incercuita din toate partile de state democrate ostile. A-i invinge pe dusmani devenise acum pentru Sparta o chestiune de viata si de moarte.

Oastea aliata dadu piept cu spartanii la Mantineea. Ate-nienii n-au izbutit, din cauza indeciziei lui Nicias, sa acorde aliatilor un ajutor efectiv si acestia au suferit o infrangere deplina.
Guvernele democratice din Argos si din celelalte orase-state peloponesiene au fost rasturnate, acestea aderand din nou la Liga peloponesiana.

Infrangerea de la Mantineea avu la Atena drept urmare caderea lui Alcibiade si a adeptilor razboiului. In fruntea guvernului veni iarasi Nicias.

Dupa obiceiul atenian, conducatorul gruparii care sufe-rea esec trebuia sa fie ostracizat. Desi exilarea lui Alcibiade parea inevitabila, el incheie o intelegere cu adeptii lui Nicias, pomenindu-se exilat conducatorul partidului democratic Hyperbolos.

Alcibiade si Nicias au pus iarasi mana pe putere. Adver-sarii lui Nicias ii reprosau ca nu e in stare sa recucereasca de la Sparta orasul Amfipolis.

Nicias fu nevoit, contrar vointei sale, sa porneasca spre Tracia in fruntea unei ostiri cu scopul de a recuceri orasul. Campania s-a incheiat cu o infrangere totala, deoarece regele Macedoniei, prin al carui teritoriu trecea drumul spre Tracia, s-a alaturat Spartei si n-a ingaduit trecerea ostii ateniene. Esecul lui Nicias facu sa scada influenta partidului sau... "

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 284
Editura: Cartier
Apariția: Ianuarie 2016
ISBN: 978-9975-79-930-0
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri