Oameni din Dublin [Carte Electronică]

Oameni din Dublin [Carte Electronică]

Preț de Listă: 76,99 MDL (19,25 RON)

Preț: 53,12 MDL (13,28 RON)

Economisești: 23,87 MDL (5,97 RON) (31%)

Downloadează Gratuit un Fragment (Ediția Print)
Ediție Print (PDF)
    • 1 persoane au cumpărat acest produs.

Preț de Listă: 76,99 MDL (19,25 RON)

Preț: 53,12 MDL (13,28 RON)

Economisești: 23,87 MDL (5,97 RON) (31%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

Traducere din engleză de Radu Paraschivescu.

Seria de autor pe care Editura Humanitas Fiction o dedica scriitorului irlandez James Joyce (1882–1941) se deschide cu celebrul volum de povestiri din 1914 Oameni din Dublin.

Din Drumcondra la Canal Bridge si de pe Henry Street in Temple Bar, ploaia si soarele spala obrajii ridati ai Dublinului. Oamenii de aici traiesc in ritmul propriilor obsesii, spaime si nazuinte. Unul vrea sa-si regaseasca iubirea exilata intr-un pliu al memoriei, altul se viseaza pilot de raliu. Unul simte iminenta sfarsitului, altul cere urmatorul pahar. Sunt oameni obisnuiti, prinsi dezordonat in insectarul vietii.

Portretul Dublinului se compune din bucuriile, deznadejdile, renuntarile si elanurile celor care-l populeaza: reverendul Flynn ramas amintire in mintea unui copil, necunoscutul care vorbeste ciudat, fata care nu stie sa scape de acasa, tinerii burlaci Corley si Lenehan, locatarii din Pensiunea Mooney, ratatul Farrington, Gabriel Conroy si, in final, ninsoarea „peste toti cei vii si cei morti“.

Recenzie

Au trecut 70 de ani de la moartea şi drepturile de autor pentru James Joyce au devenit un bun public. Cu această ocazie, Humanitas ne propune seria de autor James Joyce. începe, firesc, cu Oameni din Dublin.

Primele trei texte au apărut în presa vremii în 1904. Dar volumul Oameni din Dublin avea să stea prin edituri 10 ani. Limbajul şi subiectele autorului deranjau. A apărut într-un tiraj de 1250 de exemplare. N-a fost urmat de procese. Lucru de care se temeau editorii şi tipografii. Nici de succes la public. Nici de succes la critica literară. Abia după ce, în 1922, apare Ulise, poate cel mai important roman al secolului al XX-lea, critica literară observă şi Oameni din Dublin.

„Intenţia mea a fost să scriu un capitol din istoria morală a ţării mele şi am ales Dublinul. Am încercat să-l prezint publicului indiferent în patru ipostaze: copilărie, adolescenţă, maturitate şi viaţă publică. (...)Scriind capitolul meu de istorie morală exact cum l-am scris, am făcut primul pas spre eliberarea spirituală a ţării mele", îi explica Joyce editorului esenţa volumului.

„Drumul nostru prin viaţă e plin de asemenea amintiri triste, iar dac-am sta să chibzuim pe seama lor de fiecare dată, n-am mai avea puterea să ne vedem vitejeşte de munca noastră printre cei vii. Avem cu toţii îndatoriri vii şi afecţiuni vii, care cer, pe bună dreptate, eforturi susţinute din partea noastră." Aşa e discursul lui Gabriel Co-nroy, profesorul şi cronicarul literar, la o masă de Crăciun.

Căci, în intimitatea lui, „sufletul i se topea încet, în timp ce auzea zăpada căzând uşor peste univers şi la fel de uşor căzând, ca o pogorâre a zilei de pe urmă, peste toţi cei vii şi cei morţi".

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-689-507-4
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri