Oameni din Dublin

Oameni din Dublin

Preț de Listă: 150,00 MDL

Preț: 120,00 MDL

Economisești: 30,00 MDL (20%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 299 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Traducere din engleză de Radu Paraschivescu.

Seria de autor pe care Editura Humanitas Fiction o dedică scriitorului irlandez James Joyce (1882–1941) se deschide cu celebrul volum de povestiri din 1914 Oameni din Dublin.

„Literatura de azi este de neconceput fără Joyce, aşa cum nu ne-am putea imagina fizica fără Einstein“-- Hugh Kenner

Din Drumcondra la Canal Bridge şi de pe Henry Street în Temple Bar, ploaia şi soarele spală obrajii ridaţi ai Dublinului. Oamenii de aici trăiesc în ritmul propriilor obsesii, spaime şi năzuinţe. Unul vrea să-şi regăsească iubirea exilată într-un pliu al memoriei, altul se visează pilot de raliu. Unul simte iminenţa sfârşitului, altul cere următorul pahar. Sunt oameni obişnuiţi, prinşi dezordonat în insectarul vieţii.

Portretul Dublinului se compune din bucuriile, deznădejdile, renunţările şi elanurile celor care-l populează: reverendul Flynn rămas amintire în mintea unui copil, necunoscutul care vorbeşte ciudat, fata care nu ştie să scape de acasă, tinerii burlaci Corley şi Lenehan, locatarii din Pensiunea Mooney, ratatul Farrington, Gabriel Conroy şi, in final, ninsoarea „peste toţi cei vii şi cei morţi“.

Recenzie

Au trecut 70 de ani de la moartea şi drepturile de autor pentru James Joyce au devenit un bun public. Cu această ocazie, Humanitas ne propune seria de autor James Joyce. începe, firesc, cu Oameni din Dublin.

Primele trei texte au apărut în presa vremii în 1904. Dar volumul Oameni din Dublin avea să stea prin edituri 10 ani. Limbajul şi subiectele autorului deranjau. A apărut într-un tiraj de 1250 de exemplare. N-a fost urmat de procese. Lucru de care se temeau editorii şi tipografii. Nici de succes la public. Nici de succes la critica literară. Abia după ce, în 1922, apare Ulise, poate cel mai important roman al secolului al XX-lea, critica literară observă şi Oameni din Dublin.

„Intenţia mea a fost să scriu un capitol din istoria morală a ţării mele şi am ales Dublinul. Am încercat să-l prezint publicului indiferent în patru ipostaze: copilărie, adolescenţă, maturitate şi viaţă publică. (...)Scriind capitolul meu de istorie morală exact cum l-am scris, am făcut primul pas spre eliberarea spirituală a ţării mele", îi explica Joyce editorului esenţa volumului.

„Drumul nostru prin viaţă e plin de asemenea amintiri triste, iar dac-am sta să chibzuim pe seama lor de fiecare dată, n-am mai avea puterea să ne vedem vitejeşte de munca noastră printre cei vii. Avem cu toţii îndatoriri vii şi afecţiuni vii, care cer, pe bună dreptate, eforturi susţinute din partea noastră." Aşa e discursul lui Gabriel Co-nroy, profesorul şi cronicarul literar, la o masă de Crăciun.

Căci, în intimitatea lui, „sufletul i se topea încet, în timp ce auzea zăpada căzând uşor peste univers şi la fel de uşor căzând, ca o pogorâre a zilei de pe urmă, peste toţi cei vii şi cei morţi".

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 248
Editura: Humanitas
Apariția: Ianuarie 2012
ISBN: 978-973-689-451-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri