O Zi din Viaţa lui Ivan Denisovici [Carte Electronică]

O Zi din Viaţa lui Ivan Denisovici [Carte Electronică]

Preț de Listă: 76,99 MDL (19,25 RON)

Preț: 53,12 MDL (13,28 RON)

Economisești: 23,87 MDL (5,97 RON) (31%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)
    • 6 persoane au cumpărat recent acest produs.

* cîmpuri obligatorii

Preț de Listă: 76,99 MDL (19,25 RON)

Preț: 53,12 MDL (13,28 RON)

Economisești: 23,87 MDL (5,97 RON) (31%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 5 rate cu 0% dobândă!

Descriere

„Pentru forţa morală cu care a continuat marea tradiţie a literaturii ruse.“ (Motivaţia juriului Premiului Nobel)

În noiembrie 1962 revista Novîi Mir publică un text literar care avea să schimbe pentru totdeauna chipul Uniunii Sovietice: O zi din viaţa lui Ivan Denisovici. Autorul lui – un profesor de matematică trecut prin experienţa gulagului, Aleksandr Soljeniţîn. Cel care avea să devină vocea milioanelor de oameni prizonieri în propria ţară şi cronicarul calvarului pe care aceştia l-au avut de îndurat. În O zi din viaţa lui Ivan Denisovici, această voce se face auzită pentru prima oară.

„Regimul din Rusia nu a putut supravieţui decât instaurând teroarea. Trebuie să înţelegem că vindecarea unui popor nu se poate înfăptui decât dacă fiecare îşi va asuma vina pe care o are.“ (Aleksandr Soljeniţîn, interviu publicat în Der Spiegel, în iulie 2007)

Ziua începe la 5 dimineaţa. Geamurile sunt căptuşite cu gheaţă de două degete grosime şi baraca e albită, pe dinăuntru, de promoroacă. Ivan Denisovici se trezeşte în sunetele unui ciocan lovit de o bucată de fier. Între deşteptare şi stingere, viaţa e o continuă aventură: o serie de probe, de „munci“ pentru care ai nevoie de rezistenţă, de curaj şi de noroc. Dacă scapi de carceră, dacă nu te îmbolnăveşti, dacă reuşeşti să-ţi ascunzi câte o bucată de pâine sau câte o unealtă, dacă nu devii turnător şi nici „şacal“, ai trecut încercările. Ivan Denisovici trebuie să le treacă de 3 653 de ori...

Veţi citi cartea în câteva ore. Veţi trăi în ea. Veţi fi prizonieri o zi întreagă într-un lagăr din Siberia. Veţi supravieţui: va fi o zi senină, aproape fericită.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

”Acest roman clasic al literaturii contemporane este literalmente ceea ce proclamă, şi anume o singură zi dir viaţa unui deţinut, dintr-un lagăr stalinist de muncă,în anul 1951. Ivan Denisovici Şukov este pedepsit cu trei zile de detenţie într-o celulă izolată pentru că nu s-a sculat din pat, dar ameninţarea este făcută în dorul lelii şi tot ce va trebui să facă este să spele podelele, înainte de a fi trimis să-şi ia micul dejun.

Pe parcursul zilei, cititorul face cunoştinţă cu suferinţele şi comunitatea deţinuţilor, precum şi cu relaţiile tensionate dintre prizonieri şi gardieni. La sfârşitul zilei, Ivan are norocul de a primi câţiva dumicaţi de mâncare în plus de la un camarad de detenţie şi îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru că a mai trecut o zi.

Această zi, aflăm la sfârşit, este una dintre cele 3 653 petrecute de Ivanîn lagăr. Ivan este un personaj neverosimilîn literatura rusă a vremii, fiind un ţăran, un om normal şi, posibil, analfabet. El reprezintă marea masă de cetăţeni sovietici persecutaţi şi needucaţi. Cu toate acestea, în pofida condiţiei sale, Ivan dobândeşte o demnitate interioară pe măsură ce se străduieşte să caute o explicaţie a existenţei sale lumeşti degradante, din lagăr, ridicându-se deasupra mediului înconjurător printr-o intensă viaţă spirituală. Pe tot parcursul romanului, reverberează dezumanizarea disperată a prizonierilor: pedepsele nedrepte şi regulile arbitrare, care-i reduc pe oameni la simple numere.

Şi totuşi, în ciuda degradării, speranţa este prezentă, datorită forţelor îngemănate ale camaraderiei şi credinţei, care îi ajută pe oameni să supravieţuiască.

Soljeniţîn a fost arestat, în 1945, pentru că l-a criticat pe Stalin într-o scrisoare personală, petrecându-şi opt ani din viaţă în lagăre de muncă similare celui pe care îl descrie aici. în 1962, a devenit celebru ca urmare a publică rii romanului, un moment de cotitură din istoria literaturii sovietice. Această operă memorabilă a constituit prima recunoaştere publică a existenţei lagărelor de muncă şi a condiţiilor oribile îndurate de deţinuţi.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

http://www.humanitas.ro/files/author/photo/soljeni%C5%A3%C3%AEn-aleksandr.jpgRomancier şi istoric rus, ALEXANDR SOLJENIŢÎN s-a născut pe 11 decembrie 1918 la Kislovodsk. A luptat în Al Doilea Război Mondial (1942-1945), fiind decorat. În 1945 a fost arestat pentru o scrisoare în care îl critica pe Stalin şi a petrecut opt ani în închisoare şi în lagăre de muncă forţată, apoi încă trei ani în exil. Reabilitat în 1956, i s-a permis să se stabilească la Riazan, unde a predat matematica şi a început să scrie.

Nuvela O zi din viaţa lui Ivan Denisovici, publicată în 1962, îi aduce notorietatea. Continuă să scrie romane şi povestiri, care circulă însă în samizdat sau sunt publicate în Occident. În 1970 este distins cu Premiul Nobel pentru literatură, dar refuză să participe la ceremonia de la Stockholm, de teamă că nu i se va permite să se întoarcă în ţară. În 1973, la apariţia primului volum din Arhipelagul Gulag (o cutremurătoare frescă a sistemului concentraţionar din URSS), este vehement atacat de presa sovietică.

Pe 12 februarie 1974 este arestat, acuzat de trădare şi exilat, iar în decembrie intră în posesia Premiului Nobel. Din 1975 se stabileşte în Statele Unite, unde continuă să scrie. În 1990, după căderea comunismului, îşi recapătă cetăţenia rusă. Moare în 2008, la Moscova.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2013
ISBN: 978-973-689-665-1
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 252

Pareri