O Zi din Viața lui Ivan Denisovici

O Zi din Viața lui Ivan Denisovici
133,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Librăria Bestseller din Chișinău (Centru) str. Pușkin 35 068-799-933 Stoc limitat
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Pentru forţa morală cu care a continuat marea tradiţie a literaturii ruse.“-- Motivaţia juriului Premiului Nobel

In noiembrie 1962 revista Novîi Mir publică un text literar care avea să schimbe pentru totdeauna chipul Uniunii Sovietice: O zi din viaţa lui Ivan Denisovici.

Autorul lui – un profesor de matematică trecut prin experienţa gulagului, Aleksandr Soljeniţîn. Cel care avea să devină vocea milioanelor de oameni prizonieri în propria ţară şi cronicarul calvarului pe care aceştia l-au avut de îndurat. în O zi din viaţa lui Ivan Denisovici, această voce se face auzită pentru prima oară.

„Regimul din Rusia nu a putut supravieţui decât instaurând teroarea. Trebuie să înţelegem că vindecarea unui popor nu se poate înfăptui decât dacă fiecare îşi va asuma vina pe care o are.“ -- Aleksandr Soljeniţîn, interviu publicat în Der Spiegel, în iulie 2007

Ziua începe la 5 dimineaţa. Geamurile sunt căptuşite cu gheaţă de două degete grosime şi baraca e albită, pe dinăuntru, de promoroacă. Ivan Denisovici se trezeşte în sunetele unui ciocan lovit de o bucată de fier. între deşteptare şi stingere, viaţa e o continuă aventură: o serie de probe, de „munci“ pentru care ai nevoie de rezistenţă, de curaj şi de noroc. Dacă scapi de carceră, dacă nu te îmbolnăveşti, dacă reuşeşti să-ţi ascunzi câte o bucată de pâine sau câte o unealtă, dacă nu devii turnător şi nici „şacal“, ai trecut încercările. Ivan Denisovici trebuie să le treacă de 3 653 de ori...

Veţi citi cartea în câteva ore. Veţi trăi în ea. Veţi fi prizonieri o zi întreagă într-un lagăr din Siberia. Veţi supravieţui: va fi o zi senină, aproape fericită.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

”Acest roman clasic al literaturii contemporane este literalmente ceea ce proclamă, şi anume o singură zi dir viaţa unui deţinut, dintr-un lagăr stalinist de muncă,în anul 1951. Ivan Denisovici Şukov este pedepsit cu trei zile de detenţie într-o celulă izolată pentru că nu s-a sculat din pat, dar ameninţarea este făcută în dorul lelii şi tot ce va trebui să facă este să spele podelele, înainte de a fi trimis să-şi ia micul dejun. Pe parcursul zilei, cititorul face cunoştinţă cu suferinţele şi comunitatea deţinuţilor, precum şi cu relaţiile tensionate dintre prizonieri şi gardieni.

La sfârşitul zilei, Ivan are norocul de a primi câţiva dumicaţi de mâncare în plus de la un camarad de detenţie şi îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru că a mai trecut o zi. Această zi, aflăm la sfârşit, este una dintre cele 3 653 petrecute de Ivanîn lagăr. Ivan este un personaj neverosimilîn literatura rusă a vremii, fiind un ţăran, un om normal şi, posibil, analfabet. El reprezintă marea masă de cetăţeni sovietici persecutaţi şi needucaţi.

Cu toate acestea, în pofida condiţiei sale, Ivan dobândeşte o demnitate interioară pe măsură ce se străduieşte să caute o explicaţie a existenţei sale lumeşti degradante, din lagăr, ridicându-se deasupra mediului înconjurător printr-o intensă viaţă spirituală. Pe tot parcursul romanului, reverberează dezumanizarea disperată a prizonierilor: pedepsele nedrepte şi regulile arbitrare, care-i reduc pe oameni la simple numere. Şi totuşi, în ciuda degradării, speranţa este prezentă, datorită forţelor îngemănate ale camaraderiei şi credinţei, care îi ajută pe oameni să supravieţuiască.

Soljeniţîn a fost arestat, în 1945, pentru că l-a criticat pe Stalin într-o scrisoare personală, petrecându-şi opt ani din viaţă în lagăre de muncă similare celui pe care îl descrie aici. în 1962, a devenit celebru ca urmare a publică rii romanului, un moment de cotitură din istoria literaturii sovietice. Această operă memorabilă a constituit prima recunoaştere publică a existenţei lagărelor de muncă şi a condiţiilor oribile îndurate de deţinuţi.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Один день Ивана Денисовича
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 168
Editura: Humanitas
Apariția: 2013
ISBN: 978-973-689-552-4
Dimensiuni: 11 x 18 cm
Greutatea: 0.5500

Pareri