O Zi [Copertă moale]

O Zi [Copertă moale]
169,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

15 iulie 1988. Emma şi Dexter se întâlnesc în noaptea de după absolvirea universităţii. A doua zi, fiecare va porni pe propriul drum. Unde vor fi în această zi peste un an? Dar peste doi? Şi în fiecare an care va urma? Cartea anului 2010 la Galaxy National Book Awards.

One Day (O zi) este cel de-al treilea și cel mai recent roman al scriitorului englez David Nicholls, apărut în anul 2009. În toamna anului 2011, romanul a fost ecranizat, cu Annie Hathaway și Jim Sturgess în rolurile principale.

Em şi Dex, Dex şi Em – speranţe şi oportunităţi ratate, zâmbete şi lacrimi, certuri şi împăcări, succese şi eşecuri – o relaţie dezvăluită prin frânturi de viaţă surprinse în aceeaşi zi de 15 iulie.

Douăzeci de ani, doi oameni. O ZI.

 

Imagini din Filmul ”One Day”

 

 


Recenzii

”Inteligent, amuzant, plin de compasiuneși de învățăminte și, pe alocuri, insuportabil de trist...” - ziarul britanic The Times

”Ca studiu a ceea ce am fost cândva și ce am devenit, O zi este o adevărată capodoperă.” - revista americană Esquire

”Vei fi captivat încă de la primele pagini... Nicholls redă un dialog spiritual fără cusur, cu un ritm remarcabil.” - revista franceză Psychologies

”Nu încercați să priviți filmul, pentru că nu are acele detalii din carte ce o fac atât de uimitoare...Chiar pot spune că m-am plictisit de film, și l-am stâns. Cititi, nu este contraindicat nimănui, ci din contra, este recomandat!” -- Ecaterina Popescu, cititoare, Blogul LinaFly

”Trăieşte-ţi fiecare zi ca şi cum ar fi ultima – sfatul tradiţional. Dar, pe bune, cine are energie pentru aşa ceva? Dacă plouă sau te simţi prost dispus? Pur şi simplu, nu e practic. E mult mai bine să încerci pur şi simplu să fii bun, curajos şi îndrăzneţ, şi să schimbi ceva. Nu chiar să schimbi lumea, dar măcar puţin în jurul tău. Să te duci cu pasiune, cu maşina de scris electrică, şi să munceşti din greu să faci... ceva. Poate să schimbi vieţi prin artă. Să îţi preţuieşti prietenii, să îţi respecţi principiile, să trăieşti cu pasiune, din plin şi bine. Să experimentezi lucruri noi. Să iubeşti şi să fii iubit, dacă ţi se iveşte vreodată şansa.”

Atunci când citesc gândurile la început de viaţă ale unui personaj mă întreb dacă a reuşit să-şi respecte principiile sau s-a mulat atât de mult pe logistica vieţii încât lucrurile acelea s-au pierdut într-un suflu şi nepractic.

O zi descrie vieţile lui Dexter şi Emma care s-au apropiat în ziua absolvirii, pe 15 iulie. Vieţile lor sunt descrise an de an, timp de 20 de ani, în data aceea. Uneori sunt împreună iar alteori nu, dar ceea ce îi leagă cu adevărat se descoperă pe parcurs şi creşte odată cu timpul, pe măsură ce ei îşi dau seama ce contează pentru ei.

Este genul de carte care devine mai bună pe măsură ce o citeşti. Nu mi-a plăcut la început, apoi nu-mi venea să cred că aş fi putut să nu o continuu. La început, legătura dintre personaje nu este foarte clară, dar cine este cu adevărat înţelept atunci când termină facultatea? Astfel încât să construiască ceva solid? Emma şi Dexter sunt foarte diferiţi, şi totuşi au ceva special care le menţine sufletele aproape.

Emma este ca în paragraful de la început. One in a million. Dexter vede asta, dar nu se hotărăşte ce vrea, pentru că are un succes nebun şi superficial ca prezentator de televiziune. Iar ea este o fată complicată, ca în clasicul film The way we were.

Ideea romanului este una genială, structura nu este numai inedită şi provocatoare, dar dezvăluie punctual cum evoluează o persoană. Atunci când scrii despre cum au trecut anii şi personajul a schimbat multe aspecte din viaţa sa, cariera şi viaţa de familie au luat o întorsătură neașteptată etc., nu ai atât de mult control asupra realismului faptelor. O poveste anuală este ca o analiză orientată pe cifre şi rezultate: ce a făcut, punctual, Emma de anul trecut până anul acesta cu cariera sa? Cum s-a schimbat Dexter în relaţie cu femeile?

Stilul de scris nu este cel mai fermecător cu putinţă, undeva între literatura contemporană şi traducerea dintr-o limbă în alta capătă chiar un stil impersonal, cu detalii inutile, nu ca în scrierile lui Lawrence unde fiecare colţ de faţă de masă descria o senzaţie. Prin ceea ce se deosebeşte O zi de toate celelalte cărţi contemporane este că priveşte printr-un ochi mai practic evoluţia unor personaje, fără a încerca să le picteze într-un sens de Hollywood.

Plusuri: Realismul şi construcţia personajelor

Minusuri: Un stil literar nu foarte fermecător

Recomandari: Amatorilor romanelor de dragoste şi romanelor care reflectă asupra vieţii, de la proiecţia tinerească asupra ei până la partea practică şi nu mereu matură ulterioară.

--  Monica Tarta, Bookblog.ro


Despre Autor

David Nicholls, născut pe 30 noiembrie 1966 în Hampshire, este scriitor și scenarist englez. A urmat cursuri de teatru la Barton Peveril College, dar și de fizică și de biologie.

Ca scriitor, s-a lansat în anul 2003 cu romanul Starter for Ten (Cine știe câștigă), urmat în 2005 de The Understudy (Dublura).

A cunoscut faima mondială în 2009 odată cu apariţia romanului ”O zi”, care a fost tradus până în prezent în 37 de limbi şi publicat în peste 2 milioane de exemplare.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: One Day
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 496
Editura: Litera
Apariția: 2012
ISBN: 9786062100766
Dimensiuni: 12,3 x 19,1 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: