O Noapte Furtunoasă [eBook]

Ion Luca Caragiale

Stoc Limitat

Format

Vă mai recomandăm

   Povestea lui Harap-Alb [eBook]

Ion Creangă

0,00 MDL
 O scrisoare pierdută [eBook]

Ion Luca Caragiale

0,00 MDL
    Moara cu Noroc [eBook]

Ioan Slavici

0,00 MDL

Descriere

"O noapte furtunoasa" este o comedie a moravurilor de mahala, ilustrand aspecte sociale si psihologice specifice locuitorilor de la periferia Capitalei, cu scandaluri si "ambituri" de familisti, cu nelipsitul triunghi conjugal, o lume pe care Caragiale a iubit-o cu patima: "Ma innebunesc dupa evenimentele de senzatie, vesele sau funebre, parade, accidente, crime, sinucideri, scandaluri... [...] Imi trebuiesc dimineata cum deschid ochii stiri palpitante, daca nu adevarate, macar... altfel. Dezmintirea lor seara ma mahneste peste masura si nu ma pot mangaia decat a doua zi cu o nascocire si mai si". Principalul mijloc artistic de realizare a acestei comedii este comicul de situatie, alaturi de care se manifesta si comicul de limbaj, comicul de nume, comicul de caracter si comicul de intentie.

Piesa este alcatuita din doua acte, fiecare dintre ele avand cate noua scene. Personajele piesei, numite de catre autor "persoane", sunt mentionate cu numele si statutul social pe care il are fiecare. Perspectiva spatiala este reala si deschisa, fiind precizata de catre autor, "in Bucuresti, la Dumitrache". Subiectul piesei reflecta, asadar, viata mahalalelor din capitala, reprezentata de familia lui Jupan Dumitrache Titirca, poreclit "Titirca Inima-Rea", care este "cherestegiu si capitan in garda civica".

Comedia "O noapte furtunoasa" de Ion Luca Caragiale a fost citita la Iasi, in cadrul cenaclului "Junimea" in ziua de 12 noiembrie 1878 si a avut premiera la 18 ianuarie 1879, pe scena Teatrului National din Bucuresti. Piesa a fost publicata in revista "Convorbiri literare" in 1879 si inclusa in volumul de "Teatru" din 1889.

Vezi Ecranizarea Piesei

Este prima abordare cinematografica a universului comic al lui Ion Luca Caragiale. Din cauza războiului, filmările au fost făcute în interiorul unui mic studio muzical, de doar 18x11 metri. Deşi majoritatea actorilor au fost debutanţi, filmul a fost recepţionat foarte bine de public, la premiera acestuia pe 22 martie 1943 la cinema ARO. În 1953, cenzura comunistă a "ajustat" pelicula cu foarfeca. Secvențele înlăturate de cenzori s-au pierdut pentru totdeauna.

Descrierea Colecției

Colecţia eBook-uri Esențiale conține cărți care stau la baza literaturii române și care reprezintă o lectură obligatorie pentru cunoașterea scriitorilor naționali. Varianta electronică a cărților vine să apropie tânăra generație de operele literare românești. Cărțile fac parte din domeniul public și sunt oferite gratuit de librăria online Bestseller.md

Despre Autor

Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie 1852, Haimanale, județul Prahova, Țara Românească, astăzi I. L. Caragiale, județul Dâmbovița, România – d. 9 iunie 1912, Berlin) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român, de origine greacă.

Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române. Pentru piesele originale care înregistrau cele mai multe reprezentații, Teatrul Național din București l-a premiat pentru piesele: D-ale carnavalului, O noapte furtunoasă și Năpasta.- Wikipedia

Mai multe informații

Limba: Română
Apariția: 2013
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 756 KB
Compatibil cu Kindle: Da