O Mie Nouă Sute Optzeci și Patru (1984) (Top 10+) [Carte de Buzunar]

O Mie Nouă Sute Optzeci și Patru (1984) (Top 10+) [Carte de Buzunar]
124,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)
    • 31 persoane au cumpărat recent acest produs.

Descriere

Traducere din limba engleza de Mihnea Gafita.
 
Romanul O mie noua sute optzeci si patru a inspirat o celebra ecranizare, in anul 1984, avindu-i in distributie pe John Hurt, Richard Burton si Suzanna Hamilton.
 
Winston Smith este un personaj oarecare: el uraste, iubeste si munceste ca orice alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul ca traieste intr-o lume infernala, in care a uri, a iubi sau a munci sint venite dintr-un efort supraomenesc al fiecarei clipe. Romanul O mie noua sute optzeci si patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era post-atomica, sediul unui regim totalitar in care orice logica pare sa fi fost abolita.
 
Executiile fara rost, disparitiile peste noapte au devenit un lucru firesc. Trecutul este rescris mereu spre a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „nouvorba”, o limba robotizata, care completeaza imaginea de lume ordonata „stiintific” dupa vointa Fratelui cel Mare, care spune ca „razboiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranta este putere”.
 
Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall
 
 
 

A photo posted by Bestseller.md (@bestseller_md) on Mar 28, 2014 at 7:46am PDT

 
 
Recenzii
 
„O capodoperă de speculaţie politică... Stilul aspru al lui Orwell creează imaginea autentică a unui stat transformat în iad de oamenii înşişi, după cum pasajele lirice ale Fermei Animalelor întruchipează o utopie naturală, pastorală şi egalitară." -- Bernard Crick
 
„Capodopera de final de viaţă a Iui Orwell este o lectură obligatorie pentru înţelegerea istoriei moderne." -- Timothy Garton Ash
 
Ferma Animalelor şi O mie nouă sute optzeci şi patru, principalele contribuţii ale lui George Orwell la literatura trezirii şi a apostaziei, fac parte din acel univers intelectual inaugurat de Spinoza şi de Hobbes, susţin şi fortifică un demers peren al intelectualului care refuză să îngenuncheze în faţa tiraniilor de orice fel." -- Vladimir Tismăneanu
 
”Autorul propune o alternativa a istoriei care sa demonstreze publicului cititor ca in primul rind gindurile, iar in al doilea rind faptele, pot avea urmari greu de imaginat. Pentru ca da, de cele mai multe ori faptele urmeaza gindurilor. Gradul urias de constientizare pe care il implica natura umana nu este indeajuns pentru infrinarea instinctului de a refuza ceea ce nu ne place sau de a exprima prin vis, ginduri refulate. Tocmai aceasta axioma este foarte bine inteleasa de Orwell si exploatata in toate sensurile ei.” -- Nicoleta Anghel, 20 octombrie 2013, pe hyperliteratura.ro

”1984 este un roman excelent scris, cu o mare încă rcătură politică, un avertisment împotriva pericolelor totalitarismului şi una din cele mai celebre distopii. Winston Smith, un mărunt funcţionar londonez al partidului, este supravegheat permanent de monitoare; oriunde merge, Fratele cel Mare, liderul omniprezent, îl urmăreşte. Partidul eradichează orice posibilitate de revoltă politică, eliminând din limbaj toate cuvintele referitoare la ea şi inventând „Nouvorba". „Crima-gândire" (orice idee antipartinică) este aspru pedepsită.
 
Winston lucrează la Ministerul Adevărului, care modifică toate documentele istorice în beneficiul partidului. Frustrat şi oprimat de interzicerea gândirii libere, sexului şi personalităţii, Winston achiziţionează ilegal un jurnal unde îşi notează gândurile şi seara rătăceşte prin zonele sărace, unde „prolii" sunt mai puţin monitorizaţi. întreţine o relaţie amoroasă ilicită cu Julia, şi ea angajată a partidului, dar sunt demascaţi de un spion şi, în Camera 101, cele mai negre gânduri i se adeveresc.
 
Terorizat, Winston renunţă la iubire, este eliberat şi, complet distrus, se supune total partidului, în 1949, la începutul erei atomice şi înainte ca televiziunea să devină o forţă, inventarea unei lumi a ecranu-lui-monitor, la doar o generaţie distanţă de momentul descris în carte, este terifiantă. Este un roman important nu doar pentru avertismentul clar faţă de abuzurile totalitare (şi pentru contribuţia oarecum ironică la dezvoltarea televiziunii), dar şi pentru subtilitatea analizei forţei manipulative a limbajului, istoriei şi psihologiei fricii şi controlului, probleme probabil chiar mai actuale acum, decât la data scrierii romanului.
 
-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall
 
 
Vezi Trailerul Ecranizării

 

 

Despre Autor


 

George Orwell (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) s-a născut în 1903 în India şi a murit de tuberculoză, la Londra, în 1950.

Orwell a studiat la Eton între 1917 şi 1921, publicând în diferitele reviste ale colegiului, iar între 1922 şi 1927 a lucrat în cadrul Poliţiei Imperiale Indiene din Birmania, experienţa pe care a reconstituit-o mai târziu în romanul Zile birmaneze (1934; Editura Polirom, 2003).

Prima sa carte, Fluierând a pagubă prin Paris şi Londra (1933), este o relatare emoţionantă şi mai ales comică a celor câţiva ani de sărăcie autoimpusă pe care i-a trăit după ce s-a întors în Europa.

 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 345
Editura: Polirom
Apariția: 2019
ISBN: 978-973-46-7821-1
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri