O Mie Nouă Sute Optzeci și Patru

O Mie Nouă Sute Optzeci și Patru
217,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Produse Asemănătoare

Bifează produse pentru a le adăuga în coșul de cumpărături sau selecteaza toate

Descriere

Cea mai cunoscută viziune distopică a lumii viitorului, romanul (scris în 1949) este tabloul apocaliptic al unei Londre din era post-atomică, sediul unui regim totalitar în care orice logică pare a fi fost abolită. Epurările şi evaporările au devenit un lucru firesc, trecutul este rescris mereu spre a corespunde prezentului.

Acțiunea romanului are loc într-un viitor distopic și prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitarist al Oceaniei. O mie nouă sute optzeci și patru a imprimat foarte mulți termeni și idei în cultura contemporană, și mai ales în limba engleză, de exemplu Fratele cel Mare, dubla gândire, poliția gândirii, Soceng. „Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine” este un simbol al controlului excesiv, iar adjectivul orwellian este folosit pentru a descrie acțiunile și organizațiile Oceaniei.

Principala figură a romanului, Big Brother, a devenit o figură metaforică a regimului polițienesc și totalitar, precum și a reducerii libertăților. În 2005, publicația Time a clasat romanul 1984 în lista celor mai bune romane și nuvele englezești din 1923 până în acel an. În listă se găsește și celălat roman faimos al lui George Orwell, Ferma animalelor.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

„O capodoperă de speculaţie politică... Stilul aspru al lui Orwell creează imaginea autentică a unui stat transformat în iad de oamenii înşişi, după cum pasajele lirice ale Fermei Animalelor întruchipează o utopie naturală, pastorală şi egalitară." - Bernard Crick

„Capodopera de final de viaţă a Iui Orwell este o lectură obligatorie pentru înţelegerea istoriei moderne." -- Timothy Garton Ash

Ferma Animalelor şi O mie nouă sute optzeci şi patru, principalele contribuţii ale lui George Orwell la literatura trezirii şi a apostaziei, fac parte din acel univers intelectual inaugurat de Spinoza şi de Hobbes, susţin şi fortifică un demers peren al intelectualului care refuză să îngenuncheze în faţa tiraniilor de orice fel." -- Vladimir Tismăneanu

1984 este un roman excelent scris, cu o mare încă rcătură politică, un avertisment împotriva pericolelor totalitarismului şi una din cele mai celebre distopii. Winston Smith, un mărunt funcţionar londonez al partidului, este supravegheat permanent de monitoare; oriunde merge, Fratele cel Mare, liderul omniprezent, îl urmăreşte. Partidul eradichează orice posibilitate de revoltă politică, eliminând din limbaj toate cuvintele referitoare la ea şi inventând „Nouvorba". „Crima-gândire" (orice idee antipartinică) este aspru pedepsită. Winston lucrează la Ministerul Adevărului, care modifică toate documentele istorice în beneficiul partidului.

Frustrat şi oprimat de interzicerea gândirii libere, sexului şi personalităţii, Winston achiziţionează ilegal un jurnal unde îşi notează gândurile şi seara rătăceşte prin zonele sărace, unde „prolii" sunt mai puţin monitorizaţi. întreţine o relaţie amoroasă ilicită cu Julia, şi ea angajată a partidului, dar sunt demascaţi de un spion şi, în Camera 101, cele mai negre gânduri i se adeveresc. Terorizat, Winston renunţă la iubire, este eliberat şi, complet distrus, se supune total partidului, în 1949, la începutul erei atomice şi înainte ca televiziunea să devină o forţă, inventarea unei lumi a ecranu-lui-monitor, la doar o generaţie distanţă de momentul descris în carte, este terifiantă.

Este un roman important nu doar pentru avertismentul clar faţă de abuzurile totalitare (şi pentru contribuţia oarecum ironică la dezvoltarea televiziunii), dar şi pentru subtilitatea analizei forţei manipulative a limbajului, istoriei şi psihologiei fricii şi controlului, probleme probabil chiar mai actuale acum, decât la data scrierii romanului.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Vezi Trailerul EcranizăriiDespre Autor

George Orwell (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) s-a născut în 1903 în India şi a murit de tuberculoză, la Londra, în 1950. Orwell a studiat la Eton între 1917 şi 1921, publicând în diferitele reviste ale colegiului, iar între 1922 şi 1927 a lucrat în cadrul Poliţiei Imperiale Indiene din Birmania, experienţa pe care a reconstituit-o mai târziu în romanul Zile birmaneze (1934; Editura Polirom, 2003).

Prima sa carte, Fluierând a pagubă prin Paris şi Londra (1933), este o relatare emoţionantă şi mai ales comică a celor câţiva ani de sărăcie autoimpusă pe care i-a trăit după ce s-a întors în Europa.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: 1984
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 317
Editura: Polirom
Apariția: 2019
ISBN: 978-973-46-7716-0
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2900

Pareri