O Istorie Simbolică a Evului Mediu Occidental

O Istorie Simbolică a Evului Mediu Occidental
115,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Traducere din franceză de Em.Galaicu-Păun.

Marile axe ale simbolisticii medievale, aşa cum se conturează pe durata primelor cinci sau şase secole de creştinism, nu sunt construcţii ieşite ex nihilo din imaginaţia câtorva teologi. Din contra, ele sunt rezultatul fuziunii mai multor sisteme de valori şi forme de sensibilitate anterioare. În aceste domenii, Evul Mediu occidental a beneficiat de o moştenire triplă: cea a Bibliei, fără doar şi poate cea mai importantă, cea a culturii greco-romane şi cea a lumilor "barabare", adică celtică, germanică, scandinavică, respectiv altele mai îndepărtate.

Acestora le adaugă propriile straturi, pe durata unui mileniu de istorie. În simbolica medievală, într-adevar, nimic niciodată nu se elimină complet; dimpotrivă, totul se suprapune într-o mulţime de straturi ce se întrepătrund de-a lungul secolelor şi pe care istoricului îi vine greu să le separe. Fapt care-l conduce uneori - greşit - să creadă în existenţă unei simbolici transculturale, ce s-ar sprijini pe nişte arhetipuri şi ar releva adevăruri universale.

O atare simbolică nu există. În lumea simbolurilor, totul este cultural şi trebuie cercetat în raport cu societatea care face uz de aceasta, la un moment dat al istoriei sale, într-un context precis.

Despre Autor

Michel Pastoureau - nascut la Paris in 1947. In 1972 isi sustine teza la Sorbona cu Bestiarul heraldic medieval. Angajat al Bibliotecii Nationale, in 1982 este ales director de studii la Ecole pratique des hautes etudes, unde ocupa catedra de istorie a simbolisticii medievale. Asumindu-si diverse functii academice si asociative, Pastoureau este in ultimii ani profesor invitat la mai multe universitati europene.

Autor a peste patruzeci de lucrari.

Cele mai importante:

  • L'etoffe du Diable, 1991.
  • Traite d'heraldique, 1993.
  • Figures d'heraldique, 1996.
  • Figures romanes, 2001.
  • Les Animeaux celebres, 2001.
  • Uniformes, 2002.
  • Une histoire symbolique du Moyen Age occidental, 2004.

 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 504
Editura: Cartier
Apariția: 2004
ISBN: 9975-79-285-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.5700

Pareri