O Istorie a Lumii în Douăsprezece Hărți

O Istorie a Lumii în Douăsprezece Hărți
529,00 MDL (106,33 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Ioana Aneci.
 
Fiecare cultura isi are modul propriu de a reprezenta lumea prin intermediul hartilor, iar acest lucru este valabil atit pentru Google Earth, cit si pentru mappamundi de la Hereford sau harta Kangnido. De-a lungul istoriei, hartile au contribuit esential la modelarea conceptiei despre lume si despre locul omului in univers. Departe de a fi simple instrumente stiintifice, hartile reflecta si influenteaza, ba chiar manipuleaza mediul politic si social in care au fost realizate.
 
Cartea bogat ilustrata a lui Jerry Brotton povesteste istoria universala prin intermediul hartilor, punind accentul pe douasprezece dintre ele, cele care au schimbat in mod decisiv perceptia asupra lumii si metodele grafice folosite pentru a o reprezenta.
 
Din cuprins:

Stiinta: Geografia lui Ptolemeu, cca 150 e.n. • Schimbul: Al-Idrisi, 1154 • Credinta: Mappamundi de la Hereford, cca 1300 • Imperiul: Kangnido, 1402 • Descoperirea: Martin Waldseemüller, 1507 • Globalismul: Diogo Ribeiro, 1529 • Toleranta: Gerardus Mercator, 1569 • Banii: Joan Blaeu, Atlas maior, 1662 • Natiunea: Familia Cassini, 1793 • Geopolitica: Halford Mackinder, „Pivotul geografic al istoriei”, 1904 • Egalitatea: Proiectia Peters, 1973 • Informatia: Google Earth, 2012

Recenzie

”Remarcabila carte O istorie a lumii in douasprezece harti, scrisa de istoricul britanic Jerry Brotton, ofera o adevarata istorie a dezvoltarii cartografiei prin concentrarea asupra unui numar bine definit de harti (paleo-harti sau neo-harti virtuale), de la Geografia lui Ptolemeu, care avea sa influenteze durabil timp de aproape o mie de ani reprezentarea europenilor si arabilor asupra lumii (din 150 i.H.), trecind prin Evul Mediu si epoca natiunilor (harta „Cassini” a Frantei), pina la atit de contestata si contestabila (dar atit de corecta politic...) proiectie „Peters” din 1973 si celebrul sistem Google Earth din 2012.

In afara acestor douasprezece capitole pline de miez si eruditie, in care se imbina atit informatia strict istorica, cit si cea din domeniul pur al geografiei (cele doua fiind verisoare bune, am spune noi), Jerry Brotton teoretizeaza, explicind de ce harta a fost importanta de-a lungul intregii istorii a umanitatii, insotind dezvoltarea ei, iar radiografia hartii este si una a istoriei umane.” -- Codrut Constantinescu

Despre Autor

Jerry Brotton este profesor de istoria Renasterii la Queen Mary University of London si specialist in istoria cartografiei.

In 2006 a mai publicat volumele The Sale of the Late King’s Goods: Charles I and His Art Collection (nominalizat pentru Samuel Johnson Prize si Hessell-Tiltman History Prize) si The Renaissance: A Very Short Introduction. In 2010 a fost prezentatorul unui serial documentar difuzat de BBC4 si intitulat Maps: Power, Plunder and Possession.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 456
Editura: Polirom
Apariția: Iunie 2013
ISBN: 978-973-46-3536-8
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.4600

Pareri