Traducere din franceză de Luana Stoica.
O istorie despre ceea ce place sau nu place la corpul omenesc, într-o cultură anume sau o perioadă anume; aparent puse în valoare, linii accentuate sau depreciate. Şi despre felul cum se schimbă termenii de referinţă de la o epocă la alta.
Recenzii
” Frumusetea (cu tot ce inseamna ea de-a lungul modernitatii: model divin revelat in Renastere, dezvaluire a sensibilitatii in lumea clasica, descoperire de sine in Romantism sau forma de democratizare a identitatii in secolul XX) nu este, la Vigarello, o fictiune. Ea poate fi o «inventie», insa una intemeiata in arte (vizuale sau ale scrisului), in psihologie si sociologie, in istoria vietii private si a institutiilor.
Ca inventie, frumusetea inseamna, pentru Vigarello, o sporire a atentiei fata de dimensiunea fizica (in Renastere), o importanta noua acordata unei anumite parti a corpului (partea de sus in lumea clasica, cea de jos incepind cu sfirsitul secolului al XIX-lea) sau inventarea unor noi contururi corporale («imaginarul arogantei» burgheze, «imaginarul eficientei» sportive in secolul trecut). ”-- Simona Sora, ianuarie 2007,
Despre Autor
Jean-Louis Brunaux - nascut in 1941, Georges Vigarello este istoric si sociolog francez. In prezent este cercetator principal la Scoala de Studii Avansate in Stiinte Sociale (EHESS) din Paris. Cercetarile sale de baza includ sociologia corpului, istoria igienei, reprezentarea corpului in de-a lungul timpului si dimensiunile sociale ale sportului.
A mai publicat:
- Le corps redresse, 1978.
- Le Propre et le Sale, 1987.
- Une histoire culturelle du sport, 1988.
- La Sain et le Malsain, 1993.
- Histoire des pratiques de sante, 1999.
- Histoire du viol, 2000.
- Passion sport, 2000.
- Du jeu ancien au show sportif, 2002.