O Istorie a Europei de Apus în Evul Mediu. De la Imperiul Roman Tîrziu la Marile Descoperiri Geografice (sec.V-XVI)

O Istorie a Europei de Apus în Evul Mediu. De la Imperiul Roman Tîrziu la Marile Descoperiri Geografice (sec.V-XVI)
407,00 MDL (101,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

 

Conceput ca un compendiu, volumul sintetizeaza intreaga istorie medievala, incepind cu trecerea de la Antichitate la Evul Mediu (secolele V-VIII) pina la tranzitia spre modernitate, ale carei prime simptome apar in veacul al XVI-lea.

Intre aceste repere conventionale, sunt expuse toate fenomenele si evenimentele importante ale epocii: constituirea regatelor germanice, formarea regatului (si apoi a imperiului) franc carolingian, care a reprezentat prima reconstituire a unitatii politice a Europei de Apus de dupa Imperiul Roman, avintul civilizatiei din secolele XI-XIII, conflictul dintre sacerdotiu si imperiu, evolutia institutiei ecleziastice si transformarile spiritului religios, geneza statului monarhic in Occidentul medieval etc.

Adresata studentilor, profesorilor si cercetatorilor din domeniu, dar si publicului larg, lucrarea contribuie la o mai buna cunoastere a trecutului Europei si la o intelegere mai profunda a istoriei noastre, gratie invitatiei la comparatism pe care o implica.

Cuprins: De la Antichitate la Evul Mediu in Europa de Apus (secolele III-VIII) • Inceputul Evului Mediu in Europa de Apus (secolele VIII-IX) • Apogeul civilizatiei medievale in Europa de Apus (secolele XI-XIII) • Relatiile dintre Rasaritul ortodox si Occidentul latin in Evul Mediu • Evul Mediu tirziu si tranzitia spre modernitate (secolele XIV-XV/XVI)

Despre Autori

Alexandru-Florin Platon (n. 1957) este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi. Specialist in antropologie istorica, istoria mentalitatilor si istoria Evului Mediu european, este, de asemenea, autorul a numeroase cercetari in domeniul istoriei sociale a Romaniei (secolele XVIII-XIX).

Laurentiu Radvan (n. 1975) este conferentiar la Facultatea de Istorie a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi. Specialist in istorie medievala, cu precadere in problemele structurilor urbane din spatiul romanesc si european. Autor al lucrarilor: At Europe’s Borders: Medieval Towns in the Romanian Principalities, traducere de Valentin Cirdei, Brill, Boston, Leiden, 2010;

Bogdan-Petru Maleon (n. 1976), este conferentiar la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi si doctor in istorie din anul 2006, cu o disertatie despre Clerul de mir din Moldova secolelor XIV-XVI, care a primit premiul pentru cea mai valoroasa teza de doctorat sustinuta in anul 2006 in domeniul „Istorie”, acordat de Universitatea „Al.I. Cuza”. De asemenea, in 2009 a primit Premiul „A.D. Xenopol”, acordat de Academia Romana.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 552
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-1595-7
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri