O Istorie a Diavolului

O Istorie a Diavolului

Preț de Listă: 50,00 MDL (11,74 RON)

Preț: 19,00 MDL (4,46 RON)

Economisești: 31,00 MDL (7,28 RON) (62%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Va fi oare diavolul pe punctul de a abandona Occidentul la finele celui de-al doilea mileniu al erei creştine? "Acest secol poate trece drept unul al dispariţiei, sau cel puţin al eclipsei sau al metamorfozei Infernului", afirma Roger Caillois în 19741. Pentru majoritatea europenilor, inclusiv pentru foarte mulţi catolici credincioşi şi practicanţi care preferau fulguranţelor tragice ale conciliului celor Treizeci (1545-1563) un creştinism modernizat, deschis asupra lumii şi mai încrezător al Vaticanului II (1962-1965), Satan părea abandonat universului accesoriilor teatrale.

Această carte este o istorie a diavolului, o tentativă, una printre atîtea altele, de a ne apropia de un subiect care a inspirat un număr considerabil de autori. Ea se limitează la lumea Occidentului, începînd cu Evul Mediu şi terminînd cu zilele noastre. Alte civilizaţii trăiesc cu demonii lor şi ar fi neserios din partea noastră de a pretinde să le cuprindem pe toate, nici să topim împreună anumite fenomene care nu au sens decît în universul care le-a generat.

Colajul mintal care se întemeiază doar pe puterea de evocare a unui autor constituie unul dintre cele mai mari pericole ce-l pîndesc pe istoric.

Această carte îmbrăţişează şi explorează o faţetă importantă a imaginarului occidental. Diavolul, sub forma sa admisă în mod curent, nu este centrul unic, dat fiind că metamorfozele reprezentării Răului în cultura noastră vorbesc de asemenea despre nefericirea oamenilor în sînul societăţii lor întrepătrunse strîns, istoria corpului, istoria spiritului şi cea a liantului social compun liniile de forţă ale acestui demers, pe parcursul celui de-al doilea mileniu al erei creştine, decupat în patru secvenţe cronologice.

Primul capitol este consacrat intrării lui Satan pe scena occidentală, între secolele al XII-lea şi al XV-lea. Este într-adevăr momentul în care noţiunea teologică începe în mod real a prinde contur, a se incarna în universul oamenilor Bisericii şi al caracteristicilor laice sub forma unor imagini îngrozitoare, îndepărtate de viziunea populară asupra demonului ca fiind aproape asemănător cu un om şi care, asemeni lui, poate fi păcălit şi învins.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Une histoire du diable
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 384
Editura: Cartier
Apariția: 2002
ISBN: 9975-79-129-8
Dimensiuni: 15 x 22,2 cm
Greutatea: 0.5550

Pareri