O Istorie a Bizanțului

O Istorie a Bizanțului
402,00 MDL (100,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Cornelia Dumitru
 
Imperiul Bizantin a avut un rol esential in pastrarea culturii Antichitatii clasice pina in momentul in care Occidentul a fost pregatit sa o primeasca. Importanta lui sta insa in primul rind in ceea ce a creat si in bogatia de idei si principii, adesea contradictorii, pe care le-a imbratisat. Pornind de la cele mai recente cercetari, Timothy E. Gregory infatiseaza succint intreaga istorie a Imperiului Bizantin, din epoca lui Constantin cel Mare (306-337) pina la caderea Constantinopolului (1453), fara a ocoli principalele probleme istoriografice pe care le pune aceasta.
 
Abordata cronologic, istoria politica alterneaza cu prezentarea vietii sociale si economice sau a culturii bizantine, autorul schitind tabloul unei societati pline de culoare si vitalitate, o veritabila punte de legatura intre Orient si Occident.
 
Din cuprins: Criza din secolul al III-lea • Renasterea sub Diocletian • Epoca lui Constantin cel Mare • Secolul al IV-lea: de la Constantiu al II-lea la Teodosie I • Epoca lui Iustinian • „Evul intunecat” bizantin: sfirsitul secolului al VI-lea si secolul al VII-lea • Dinastia Isauriana si iconoclasmul • Lupte nesfirsite in jurul icoanelor • Inceputul Dinastiei Macedonene • Apogeul puterii bizantine •   Comnenii • Consecintele celei de-a patra cruciade • Inceputul declinului •   Sfirsitul imperiului • Bizantul dupa caderea Constantinopolului

Recenzii

”Volumul scris de istoricul american Timothy Gregory, se doreste si reuseste sa fie o radiografie clara, bine construita si disciplinata a unei lumi si lungi perioade istorice. Orasul Constantinopol a fost fondat in 330 la initiativa celebrului imparat roman Constantin cel Mare si marcheaza granita dintre vechiul Imperiu Roman si ceea ce se va transforma treptat in Imperiul Bizantin. Persistenta lui pina in 1453, mai bine de 11 secole, reprezinta una din cele mai remarcabile continuitati cunoscute in istoria universala.” -- Codrut Constantinescu

”Daca alegeti sa studiati istoria Imperiului Bizantin, in mod sigur cartea lui Timothy E. Gregory este un excelent punct de plecare: plina de detalii si istorie adevarata, cu referiri dese la domeniile conexe, dar necesare intelegerii depline a unei perioade importante a omenirii, precum cultura, geografia, geopolitica sau religia, ea contine toate datele importante pentru a intelege o forma de organizare politica lasata deseori la marginea studiilor de specialitate, fiind preferat Occidentul, considerat adevarata „civilizatie”.

Plecind de la acest gind, va indemn sa cititi cu atentie cele 400 de pagini despre Imperiul Bizantin (sau Imperiul Roman de Rasarit, cum a mai fost cunoscut) si despre celebra sa capitala, Constantinopol.” -- Jovi Ene

Despre Autor

Timothy E. Gregory (n. 1951), istoric specializat in studiul Imperiului Bizantin si arheologie clasica, este profesor la departamentul de istorie al Ohio State University.

Dintre volumele publicate: Vox Populi (1979), Panathenaia: Studies in Athenian Life and Thought in the Classical Age (1979), The Soteriology of Clement of Rome within the Intellectual Matrix (1988), The Early Byzantine Empresses and the Orthodox Church (1990), The Sanctuary at Epidauros and Cult‑based Networking in the Greek World of the Fourth Century B.C. (1992), Hellenic Religion and Christianization, c. 370‑529 (2001), The Lives of Peter the Iberian, Theodosius of Jerusalem (2008).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 408
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2013
ISBN: 978-973-46-3187-2
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.4800

Pareri