O Călătorie în India

O Călătorie în India
227,00 MDL (56,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza si note de Liliana Pamfil-Teodoreanu.

Roman ecranizat in 1984, in regia lui David Lean, cu Judy Davis, Victor Banerjee si Peggy Ashcroft in rolurile principale

Unul dintre cele mai citite romane ale secolului XX, care s-a bucurat de o ecranizare de succes, O calatorie in India se inspira din momentele de glorie ale expansiunii coloniale britanice, dar si din tensiunile rasiale ce marcheaza fiecare moment al vietii in colonii. Pe acest fundal, Adela Quested si prietena ei, doamna Moore, turiste britanice in Chandrapore, descopera ca, in ciuda legaturilor puternice cu comunitatea coloniala locala, isi doresc sa se apropie mai mult de savoarea si de povestile nestiute ale Indiei.

Dar, cind destinul le aduce alaturi de Cyril Fielding si de prietenul lui din partea locului, doctorul Aziz, spiritele comunitatii din Chandrapore isi pierd linistea si vietile tuturor, colonist sau colonizator, isi schimba dramatic ritmul.
 
„Fie ca vorbeste despre un european, despre un musulman sau despre un hindus, Forster recurge la o schimbare de roluri: devine el insusi subiectul vietii pe care pina atunci obisnuia s-o examineze, iar strafundurile personalitatii sale artistice se transforma in subiect de roman.” --The Guardian
 
„Portretele limpezi ale personajelor, intrepatrunderea delicata si nuantata a dialogurilor si a faptelor de viata, rara stapinire a mediului pe care-l creeaza dezvaluie un Forster aflat la apogeul creativitatii sale.”-- The New York Times


Recenzie

”Unul dintre cele mai citite romane ale secolului XX, care s-a bucurat de o ecranizare de succes, se inspira din momentele de glorie ale expansiunii coloniale britanice, dar si din tensiunile rasiale ce marcheaza fiecare moment al vietii in colonii. Pe acest fundal, Adela Quested si prietena ei, doamna Moore, turiste britanice in Chandrapore, descopera ca, in ciuda legaturilor puternice cu comunitatea coloniala locala, isi doresc sa se apropie mai mult de savoarea si de povestile nestiute ale Indiei.

Dar, cind destinul le aduce alaturi de Cyril Fielding si de prietenul lui din partea locului, doctorul Aziz, spiritele comunitatii din Chandrapore isi pierd linistea si vietile tuturor, colonist sau colonizator, isi schimba dramatic ritmul.” -- Constantin PISTEA, 15 iulie 2014, pe constantinpistea.wordpress.com 


Despre Autor 

Edward Morgan Forster (1879-1970) s-a nascut la Londra, intr-o familie din clasa de mijloc. In 1901 si-a definitivat studiile la King’s College, apoi s-a dedicat scrisului. Primele lui romane se inspira din conditiile sociale precare din perioada de declin a epocii victoriene. Asa au aparut Where Angels Fear to Tread (1905), The Longest Journey (1907) si A Room with a View (1908), care mai tirziu au inspirat celebre productii cinematografice.

Primul mare succes l-a avut cu Howards End (1910), ecranizat de mai multe ori de-a lungul timpului. In aceasta perioada a frecventat si Grupul Bloomsbury, initiat de tineri intelectuali ai vremii, printre care Virginia Woolf, John Maynard Keynes, Dora Carrington si Lytton Strachey. A petrecut apoi trei ani in Alexandria, in perioada Primului Razboi Mondial, si a calatorit de doua ori in India.

La intoarcerea in Anglia, inspirat de aceasta scurta perioada exotica, a scris O calatorie in India (1924), care va fi si ultimul sau roman publicat in timpul vietii, cistigator al premiului James Tait Black Memorial Prize pentru fictiune. A publicat si citeva volume de povestiri, dintre care amintim The Celestial Omnibus (1911) si The Eternal Moment (1928), o antologie de poeme si citeva volume de teatru, eseuri critice, fictiune si jurnale de calatorie.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 336
Editura: Polirom
Apariția: Iulie 2014
ISBN: 978-973-46-4741-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri