O Americă Înfricoșătoare

O Americă Înfricoșătoare
222,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Nimic nu ne mai miră la vecinii noştri americani, nici derivele identitare ale melting pot-ului, nici intoleranţa fundamentală a societăţii americane, legatară a impulsurilor puritane şi a exaltării religioase a fondatorilor. Şi totuşi, ni se părea că liberalismul înverşunat al elitelor, angajamentele repetate ale marii democraţii pentru salvarea libertăţilor ameninţate, ”al doilea” război de independenţă purtat, acum patruzeci de ani, cu riscul vieţii, de M.L. King, toată această moştenire constituia de acum înainte un soclu solid pentru Statele Unite şi viitorul lor. Este ceea ce dezminte Edward Behr, reporter special la Newsweek.

O Americă înfricoşătoare este o culegere de povestiri, de texte semnificative, pe care ziaristul le comentează sobru şi din care trage (în 1995) concluzii amare pentru concetăţenii săi, poate şi un avertisment pentru bătrâna Europă."-- Pierre Fontanieu despre Edward Behr, Une Amérique qui fait peur, în Autre Temps. Cahiers d'éthique sociale et politique, 1996, vol. 50, nr. 1, pp. 85-87.

„Dacă vorbesc despre o Americă înfricoşătoare e pentru că remarc o degradare a acestei societăţi, apariţia unui separatism nu numai etnic, ci şi sexual, cauţionat de noile dogme. O limbă de lemn multiculturală, sub pretextul de a proteja anumite segmente marginale ale societăţii, nu a făcut decât să obţină efectul invers: o animozitate crescândă între grupurile sociale.“-- Edward Behr L'Express


Recenzii

Sunt exemplele oferite de Behr grăitoare pentru spiritul şi cultura americană? Este America în plin declin, o ţară fatalistă, ,,înfricoşătoare”? Este feminismul american, doar o replică a ,,moraliştilor puritani din secolul al XIX-lea”? Este America singura ţară care are astfel de cazuri şi sunt acestea grăitoare pentru întregul popor american?

Sunt aceste lucruri tipice Americii anilor 90 (întrucât cartea a fost scrisă în 1995) ? În această carte, Behr accentuează o parte a Realităţii, aşa cum ,,victimele” şi ,,călăii” prezentaţi de el însuşi aici o fac. Stilul uşor de parcurs, degajat, este în mare măsură jurnalistic, amplificând anumite lucruri, nereprezentând însă un studiu academic legat de cultura americană modernă sau de istoria ei.

O Americă înfricoşătoare este o carte în mare parte jurnalistică, prezentând o imagine apocaliptică asupra Americii. Nu contest că faptele prezentate sunt adevărate şi ca făcând parte dintr-un anumit tip de realitate, dar acestea sunt doar o perspectivă a acestei ţări, uneori exagerată, din care îi lipsesc anumite elemente culturale esenţiale.

Plusuri: Este o carte care se citeşte foarte uşor. Obiectivitatea cu care este prezentată și analizată una dintre cele mai controversate perioade din istoria României, precum și deosebita grijă cu care a fost editat face, după cum spuneam, din volumul cartonat Între Orient și Occident, o bijuterie livrescă.

Minusuri: Stilul lui Behr rămâne unul jurnalistic, amplificând părţile ei negative.

Recomandari: Celor care cunosc cel puţin câteva elemente ale culturii americane, pentru a putea extrage elementele importante din această carte.

-- Raisa Stoleriu, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 352
Editura: Humanitas
Apariția: 2013
ISBN: 978-973-50-3934-9
Dimensiuni: 16 x 22 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri