Nuanțe de Cenușiu

Nuanțe de Cenușiu
144,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

În lumea lui Eddie Russett, culoarea înseamnă destin. Odată testată, percepţia culorii le determină oamenilor locul în Cromatocraţie. Nimeni nu poate vedea preponderent decât o culoare şi nimeni nu ştie de ce -, dar sunt o mulţime de necunoscute apărute după Ceva Ce s-a Întâmplat, dezastrul care s-a abătut asupra omenirii şi care a fost urmat de de Faptizare şi de Retroziuni.

Ca pedeapsă pentru răzvrătirea împotriva birocraţiei Colectivei, Eddie – un Roşu, aşadar cu doar o treaptă deasupra Cenuşiilor, clasa muncitoare – este trimis să facă un recensământ al scaunelor în Carminul de Răsărit, în Hotarele Îndepărtate, un ţinut unde locuitorii au un mod aparte de a interpreta Regulamentul.

Într-o lume în care întrebările şi cei care le adresează nu sunt văzuţi cu ochi buni, Eddie se îndrăgosteşte, se răzvrăteşte împotriva Prefectului, află un mare secret şi este înghiţit de un copac carnivor.

Nuanţe de cenuşiu este un roman provocator, sofisticat şi plin de substanţă.

Recenzii

Nuanţe de cenuşiu: Călătoria spre Înaltul Şofran este primul volum (şi singurul apărut până acum) al unei serii distopice cu titlu destul de nefericit ales de Jasper Fforde - cu vreun an înainte de apariţia seriei 50 de nuanţe de gri a lui E. L. James. Cele două lumi ficţionale nu se intersectează dincolo de sintagma „shades of grey”, iar ăsta mi se pare un lucru bun pentru fanii ambilor scriitori.

Fforde este în primul rând un autor comic, care nu se poate abţine de la trimiteri intertextuale, iar din acest punct de vedere Călătoria spre Înaltul Şofran „s-a lăsat mult mai greu aşternut pe hârtie decât mi-am imaginat”. Asta nu înseamnă că distopia şi comicul s-ar dovedi incompatibile, ci doar că intertextualitatea în cazul unui roman distopic se dovedeşte adesea problematică.

În Cromatocraţia plasată la câteva secole în viitor, poziţia socială este dictată de nuanţa dominantă pe care o percep ochii fiecăruia. În urma unui eveniment istoric cunoscut drept „Ceva Ce S-a Întâmplat”, fiecare om percepe în mod natural o singură culoare, iar gradul de saturaţie al acesteia este testat la vârsta de douăzeci de ani, printr-un rit de trecere al cărui rezultat poate fi prevăzut genetic în majoritatea cazurilor. Cei ce nu disting nicio culoare, Cenuşii, reprezintă clasa cea mai dezavantajată, care îi serveşte pe celelalte până la epuizare.

Plusuri: Chiar dacă se anunţă a fi primul volum dintr-o serie de cel puţin trei, cartea nu se termină, enervant, în mijlocul evenimentelor – câteva chestiuni rămân nerezolvate, dar te poţi culca împăcat terminând-o. Nararea la persoana I, din perspectiva lui Edward, susţine atât ritmul, cât şi comicul volumului.

Recomandari: Cei cărora le-a rămas drag Vrăjitorul din Oz al lui Frank L. Baum se vor bucura de trimiterile repetate la lumea acestuia. Ca distopie, romanul aminteşte de 1984 (George Orwell), Brava lume nouă (Aldous Huxley), Povestirea cameristei (Margaret Atwood), Cartea lui Dave (Will Self).

--  Alexandra Gaujan, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Shades of Grey: A Novel
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 480
Editura: Litera
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-675-903-1
Dimensiuni: 15 x 21,5 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri