Interpretare și Raționalitate

Interpretare și Raționalitate
330,00 MDL (82,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

 

Premiul pentru Critica, Istorie literara si Eseu pe 2006 al revistei Cuvintul
Premiul pentru cea mai buna carte de critica, eseu, teorie literara pe 2006, acordat de revista Observator cultural

Lucrarea constituie o explorare monografica a interpretarii, ca demers corectiv, explorator, mediator, explicativ si critic. O bogata bibliografie, deschisa deopotriva spre hermeneutica filosofica (Heidegger si Gadamer) si spre stiintele umane (Weber, Habermas, Apel, etc.), e sistematizata de autor intr-o constructie originala, care-si propune sa ofere o reprezentare cuprinzatoare, veridica si operationala a multiplelor aspecte ale interpretarii, ca interfata a gindirii.

Ea incearca sa raspunda intrebarilor, pe cit de stringente, pe atit de anevoioase: ce este interpretarea, cum functioneaza, care-i sint limitele, daca si in ce masura poate ajunge la rezultate valide? Una dintre trasaturile distinctive ale cartii e ca interpretarea e vazuta ca un exercitiu rational, avind insa adesea o origine irationala si, in orice caz, fiind conditionata, in mare masura, de pasiuni, credinte, ambitii, frustrari, dorinta de putere etc.

Cuprins: Preliminarii ale interpretarii • Controversa fara de sfirsit intre rational si irational • Genurile interpretarii • Fundamentul prereflexiv (background) • Oral si scriptic • Functionarea interpretarii • Strategii interpretative

Despre Autor

Paul Cornea (n. 1924), doctor in filologie, fost cercetator la Institutul de Istorie si Teorie literara „George Calinescu”, secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale dupa 1990. Decan al Facultatii de Litere, Universitatea Bucuresti, intre 1990 si 1993, este si in prezent profesor asociat la aceeasi facultate. Unul dintre cei mai importanti interpreti ai fenomenului literar, autorul a numeroase lucrari in domenii precum teoria si istoria literaturii, critica literara, literatura comparata, specialist in perioada preromantismului romanesc si a romantismului.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 600
Editura: Polirom
Apariția: 2006
ISBN: 973-46-0281-0
Dimensiuni: 13,5 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri