Noul Machiavelli. Cum se Gestionează Puterea în Lumea Modernă

Noul Machiavelli. Cum se Gestionează Puterea în Lumea Modernă
160,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Edița a III-a cu prefață de Mihnea Constantinescu.

Traducere din engleză de Alexandru Șiclovan.

„Pentru cititorul român, Noul Machiavelli ar trebui să fie în primul rând un îndemn la o serioasă analiză a ambițiilor noastre ca societate și destin. Dincolo de percepțiile pe care ni le-am format despre machiavelismul politicii, un lucru este cert: vom reuși să păstrăm România pe o orbită consecventă în măsura în care minţile luminate ale țării vor depăși bariera propriei lor comodităţi, iar oamenii înzestraţi deopotrivă cu talent politic și cu vocaţia construcţiei de durată vor lua locul personajelor de circumstanță.

De o astfel de voinţă a oamenilor responsabili și respectaţi este nevoie pentru ca și România să răzbească de partea cea bună a istoriei.” -- Mihnea Constantinescu

„Mai mult decât o incursiune în culisele guvernelor Tony Blair, Noul Machiavelli este o carte fascinantă și completă despre resorturile unui leadership luminat în vremuri moderne, pe care o recomandăm tuturor celor care sunt interesaţi de înțelegerea pârghiilor puterii.” -- Corina Vințan


Primele Pagini


 

Noul Machiavelli este cartea pe care mi-aş fi dorit să o pot scrie cândva. Lectura ei mă plasează undeva între invidie şi admiraţie. îl admir pe Jonathan Powell pentru că este erudit, inteligent, înţelept şi pentru că stă departe de publicitate. L-aş putea invidia pentru că a avut şansa rară de a trăi anii potriviţi, la locul potrivit, alături de oameni care au schimbat mersul istoriei.

Rareori mi se întâmplă să ies la lumină din cutia guvernelor şi din uniforma diplomaţiei pentru a exprima public opinii personale. Cred însă că evenimentul traducerii în limba română a cărţii Noul Machiavelli merită o excepţie de la regula pe care mi-am impus-o la intrarea în serviciul public acum 25 de ani. Este ca şi cum mi-aş fi luat dispensă de la un ilustru guru, Jonathan Powell, etalon de discreţie, măsură şi echilibru.

Citindu-i cartea, mi-am amintit că, în urmă cu mulţi ani, pe când mă aflam la un program de leadership la Kennedy School of Government, după o probă practică profesorii de acolo m-au diagnosticat ca fiind machiavelic. M-am întrebat de-atunci de nenumărate ori dacă era de bine sau de rău, mai ales că, la fel ca într-un oracol, savanţii de la KSG te lasă să descoperi tu însuţi răspunsul la dilemă.

M-am ferit ani de-a rândul să-mi mărturisesc diagnosticul, de teamă să nu se rostogolească precum o anatemă. Ei bine, graţie iscusinţei lui Powell de a tălmăci sfaturile lui Machiavelli către Principele său, mă simt acum reabilitat. Deşi l-am întâlnit o singură dată - şi atunci în epoca post-Blair, Powell este personajul meu pozitiv, căruia simt că îi datorez ceva. Pentru noi, funcţionari şi diplomaţi, dar şi pentru politicienii serioşi, cartea sa este un vademecum uimitor.

Păstrând proporţiile, şeful lui Powell, premierul Tony Blair, ar trebui să fie considerat personajul pozitiv al tuturor românilor, de vreme ce în mai 1999 el a fost primul lider european care şi-a declarat susţinerea clară pentru începerea negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană. îmi amintesc figura uluită a ambasadorului britanic, Christopher Crabbie, văzându-şi prim-ministrul cum rescrie cu stiloul paragraful despre aderare din discursul ce avea să fie citit în Parlamentul de la Bucureşti, chiar înainte de intrarea în sală. Powell ne confirmă în cartea sa că aceasta nu este o întâmplare excentrică, ci o parte a farmecului vizionar al lui Blair.

Autorul Noului Machiavelli este de fapt un înalt funcţionar pedant şi riguros, cu greu copleşit de observaţiile notate pe timpul serviciului în Downing Street 10. Pentru a le ordona, Powell are inspirata idee de a apela la Principe, o carte omologată timp de jumătate de mileniu în victoriile luminoase şi înfrângerile catastrofale ale liderilor pomeniţi sau uitaţi de cărţile de istorie. Rezultatul este o carte care riscă să se situeze ca performanţă deasupra autobiografiei A Journey (O călătorie) scrisă de şeful său.

Recenzii


 

”Una dintre cele mai interesante carti citite recent este: the new machiavelli: how to wield power in the modern world. dupa cum bine stiti vechiul machiavelli a scris sfaturi despre cum ar trebui sa guverneze un print. iar noul machiavelli – Jonathan Powell – a fost seful de cabinet al lui Tony Blair timp de vreo 13 ani a scris o combinatie de memorii cu sfaturi adresate unui lider de stat in lumea moderna. cartea este interesanta si ma face pana la urma mai optimist.” -- Blogul lui Nicu Popescu

”Jonathan Powell, autorul lucrării „Noul Machiavelli”, a fost consilierul lui Tony Blaier, fost prim-ministru al Marii Britanii: „Înainte de toate, aş vrea să clarific ce nu este această carte. Nu este o rememorare a anilor Blair, căci există deja destule lucrări de acest fel. Nu este un tratat academic despre Machiavelli, deşi nu sunt prea multe de acest fel, dar nu sunt eu persoana în măsură să scriu unul. Şi nu poate fi considerată o istorie a anilor Blair, fiindcă nu a trecut suficient timp spre a redacta aşa ceva.” -- Blogul lui Gheorghe Erizanu

”Jonathan Powell a fost consilierul laburistului Tony Blair. Fratele său a fost consilierul conservatoarei Margaret Thatcher. Ceea ce 1-a făcut pe Kohl, fostul cancelar german, să-i zică, când s-au întâlnit la Bonn, că se bucură să-l întâlnească pe „Powell cel bun, nu pe Powell cel rău".

După mai bine de zece ani în prim-planul politicii britanice, avându-l ca maestru pe Niccolo Machiavelli, Powell îl propune pe noul Machiavelli:

„Liderii prudenţi nu trebuie să se gândească la moştenirea lor în ultima zi, ci în prima."

„Dacă liderii vor să plece paşnic de la putere, ei nu pot sta în funcţie mai mult de zece ani."

„Orice om pe care îl încetineşti din mers este un vot pierdut. E vorba de cortegiul liderului."

„Un prim-ministru se teme cel mai mult de acel telefon în miez de noapte în care i se comunică victimele de război."

„Dacă adopţi o poziţie complet exagerată într-o negociere, atunci vei plăti preţul în alta."

„Lecţia fixată în mintea mea de pe atunci era nebunia şi imposibilitatea de a încerca să ascunzi ceva în politică."

„Anchetele pot să îl facă pe prim-ministru să câştige timp, dar rareori vor reuşi să reabiliteze total guvernul sau să rezolve problema, oricare ar fi faptele."

„Oricât de gravă şi neadevărată ar fi o calomnie, un politician ar face mai bine să evite un proces pentru calomnie şi să se concentreze pe respingerea fermă a acuzaţiei."

„Este esenţial ca litera legii să fie aceeaşi pentru oricine, inclusiv pentru cei aflaţi la putere."

„Numirea unui cabinet este o chestiune politică, nu de resurse umane."

„Un prim-ministru înţelept ar ignora totuşi opoziţia şi ar merge hotărât înainte cât este puternic, în loc să avanseze gradual şi să permită o creştere a rezistenţei."

„Lumea este plină de lideri precum Mugabe, cu care un prim-ministru britanic nu vrea să fie văzut că se întâlneşte. Dar ordinea alfabetică a statelor va plasa tot timpul la reuniunile globale liderii Marii Britanii (UK) alături de cei din Zimbabwe."


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”


Despre Autor


 

Powell Jonathan (n. 1956) a studiat istoria la Oxford și la Universitatea din Pennsylvania. Lucrează pentru BBC și Granada TV, iar în 1979 se angajează la Ministerul de Externe al Marii Britanii.

Din 1997 până în 2007 este șef al staffului prim-minis- trului britanic Tony Blair. În 2008, la Editura The Bodley Head din Londra îi apare prima carte,Great Hatred, Little Room: Ma- king Peace in Northern Ireland (Multă ură, puțin loc – A face pace în Irlanda de Nord).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: The New Machiavelli: How to Wield Power in the Modern World
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 496
Editura: Cartier
Apariția: 2014
ISBN: 978-9975-79-921-8
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.5200

Pareri