Nouă Eseuri Dantești. Borges Oral (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Nouă Eseuri Dantești. Borges Oral (Top 10+) [Carte de Buzunar]
160,00 MDL (32,16 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traduceri de Irina Dogaru si Tudora Sandru‑Mehedinti.
 
Eseurile, conferintele si studiile scriitorului argentinian, adevarate capodopere ale genului, dobindesc, prin finete, ascutimea analizei si fantezia argumentatiei, aspectul unor piese literare veritabile.
 
Evocat adesea de Borges, inclusiv in poezii si fictiuni, Dante este pentru acesta nu doar un autor, ci „o intreaga literatura”. Cele noua eseuri dedicate poetului florentin interpreteaza episoade celebre din Divina Comedie, ca acelea care ii au ca protagonisti pe Ugolino din Pisa sau pe Francesca da Rimini si Paolo Malatesta, analizeaza nucleul generativ al poemului sau schiteaza un portret al lui Dante in dubla calitate de om si artist. „Borges oral” reuneste cinci conferinte ale scriitorului sud-american centrate pe temele sale predilecte: cartile, nemurirea, timpul, genul politist.
 
Din cuprins:

Nobilul castel din cintul IV • Cea de pe urma calatorie a lui Ulise • Dante si vizionarii anglo-saxoni • Intilnirea intr-un vis • Ultimul suris al Beatricei • Nemurirea • Emanuel Swedenborg • Povestirea politista • Timpul

Recenzii

”Prozatorul argentinian isi incheie seria celor Noua eseuri dantesti cu o meditatie la Ultimul suris al Beatricei. De fapt, el ia in discutie un pasaj dinspre finalul Divinei Comedii, extragindu-l din contextul capodoperei si investindu-l cu semnificatii sporite. (...)
Prozatorul argentinian e de parere ca intregul poem sacru, cu cele trei parti ale sale, a fost scris de Dante ca pretext pentru evocarea imaginii iubitei.” -- Laszlo Alexandru, octombrie 2013, in Revista orizonturi culturale, nr. 10

Despre Autor

Jorge Luis Borges (1899-1986) s-a născut la Buenos Aires, la 24 august 1899, într-o familie înstărită. La scurtă vreme după naşterea sa, călătoreşte alături de familie în Europa. Primeşte încă de mic o educaţie multilingvă. După întoarcerea în Buenos Aires, la 22 de ani, publică primul său volum de poezii, Fervor de Buenos Aires. Continuă să publice apoi, alături de poezii, şi eseuri. În anii ’30 începe să scrie proză scurtă. Publică primul să volum important, Istoria universală a infamiei, la vârsta de 36 de ani.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 168
Editura: Polirom
Apariția: Iunie 2012
ISBN: 978-973-46-2897-1
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: