Notre-Dame de Paris (română) [eBook]

Notre-Dame de Paris (română) [eBook]
0,00 MDL (0,00 RON)
0,00 MDL (0,00 RON)

Descriere

 

Povestea simplă şi emoţionantă a cunoscut o posteritate impresionantă. Sub titlul "Esmeralda" sau "Cocoşatul de la Notre Dame", a fost ecranizată de nenumărate ori, de la filmul mut din 1905, la musicalul "Notre Dame de Paris" din 1999. Actori celebri au dat viaţă personajelor principale. Gina Lollobrigida, Lesley-Anne Down, Aka Noa au fost Esmeralda, iar în rolul lui Quasimodo s-au perindat Anthony Quinn sau Anthony Hopkins.

Povestea lui Hugo a fost repovestită în cele două opere "Esmeralda", pe muzica compusă de Dargomyzhsky, respectiv Arthur Goring Thomas, în filmul Disney adaptat în manieră "Gothic", în musicalul rock prezentat în 1998 la Seattle pe muzica lui C. Rainez Lewis.

Potrivit datelor din Guinness Book of Records, un alt musical, canadiano-francez, din acelaşi an inspirat de „Notre Dame de Paris", pe muzica lui Riccardo Cocciante, a fost cel mai popular exemplar al genului din toate timpurile.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Notre-Dame de Paris a lui Victor Hugo este un roman istoric în tradiţia lui Ivanhoe al lui Walter Scott. Romanul prezintă un tablou plin de viaţă al Parisului secolului XV, oraş în care abundă ceremoniile fastuoase, banchetele groteşti, revoltele populare şi execuţiile publice, toate având drept punct central catedrala Notre-Dame. Hugo dedică două capitole descrierii bisericii gotice, aducân-du-şi cititorul în chiar inima ei.

De pe înălţimile sale ameţitoare de piatră, el oferă o vedere subiectivă a Parisului. Cuvântul anankhe („soartă") scrijelit pe ziduri dezvăluie forţa motrice a intrigii gotice.

Soarta lui Quasimodo este pecetluită când este abandonat de mama sa, după naştere, pe treptele de la Notre-Dame. Adoptat de arhiepiscopul Claude Frollo, Quasimodo devine clopotar în turn, unde îşi ascunde groaznica cocoaşă de ochii iscoditori ai parizienilor. Frollo este măcinat de iubirea interzisă pentru frumoasa ţigancă Esmeralda, care dansează în piaţa din faţa catedralei. El îl convinge pe Quasimodo să o răpească, dar planurile îi sunt zădărnicite de Phoebus, căpitan al arcaşilor regelui, care se îndrăgosteşte şi el de Esmeralda.

Quasimodo este prins, întemniţat, torturat şi umilit. După ce este bătut cu brutalitate, este îngrijit de Esmeralda, care îi dă să bea apă. Din acest moment, Quasimodo îi dedică viaţa. Cu aceste trei personaje sub vraja Esmeraldei, se naşte o dramatică poveste de dragoste şi de trădare. Frollo, obsedat de Esmeralda, o urmăreşte la o întâlnire cu Phoebus, pe care îl înjunghie din gelozie. Esmeralda este arestată şi condamnată la moarte pentru această crimă şi, în ciuda tentativei curajoase de eliberare a lui Quasimodo, este spânzurată.

Văzând-o atârnând în ştreang, Quasimodo strigă: „Ea este tot ce am iubit". Tema ispăşirii prin dragoste a atins o coardă sensibilă în cititorii din toată lumea.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Victor Hugo (n. 26 februarie 1802 - d. 22 mai 1885) a fost un poet, dramaturg, romancier și uneori pictor, de origine franceză. Scriitor romantic, a fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841. Printre operele sale cele mai cunoscute pot fi numite Mizerabilii și Notre-Dame de Paris.

"Umană prin detaliu și semnificație, inumană prin proporții", cum preciza Albert Thibaudet, opera lui Hugo copleșește prin titanismul fabulos al imaginației și prin îndrăzneala novatoare a limbajului poetic, fiind considerată "cel mai mare fenomen" al literaturii franceze.

Victor Hugo a murit la 22 mai 1885, iar la funeraliile sale au luat parte mai mult de două milioane de oameni care l-au admirat și au vrut să-l însoțească pe ultimul drum. Este înmormântat în Panteonul din Paris.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Notre-Dame de Paris
Limba: Română
Apariția: 1831
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Windows Phone, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 1,02 MB
Pagini Ediție Print: 576
Compatibil cu Kindle: Da

Pareri

Părerile Clienților 2 item(s)

Ador cartea asta
Doamne, ador cartea asta , o poveste minunata
Evaluarea
Parerea lui Ana-Maria / (Plasată la data 06.06.2013)
Acelasi farmec!
Am citit-o in romaneste pe vremea cand eram adolescenta. Acum 10 ani am recitit-o in engleza. Acelasi farmec!
Evaluarea
Parerea lui Dorina / (Plasată la data 06.06.2013)