Nobel. Vol. 21. Gora. Vol.1

Nobel. Vol. 21. Gora. Vol.1
89,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

„Prin darul dreptatii alaturat celui al profetiei, Tagore a infatisat scene care imbina, in viziunea lui creatoare, epoca de azi cu inceputurile timpului...“ -- Harald Hjarne, presedintele Comitetului Nobel al Academiei Suedeze, la decernarea Premiului Nobel, 1913

Recenzii

„Cand te apropii de Tagore pentru prima oara, te simti fara sa vrei ca intr-un templu si vorbesti in soapta. Apoi, daca ti-e dat sa observi mai indeaproape acest profil fin si mandru, deslusesti  sub linistea si armonia liniilor sale tristetile stapanite, vederea clara, inteligenta virila care infrunta cu tenacitate luptele vietii, fara a ingadui spiritului sa se tulbure. Si-ti aduci aminte... de profetiile lui solemne, adresate noroadelor pamantului, pentru a le atrage atentia asupra primejdiilor cu care zeul Shiva ameninta civilizatiile triumfatoare gata sa se naruie.“ -- Romain Rolland

„S-a spus adesea ca, prin acest roman, Tagore a initiat dezbaterea despre identitatea culturala a Indiei si despre locul religiei si al castei in cadrul ei. Dar problemele legate de religie si casta implica altele privitoare la gen si clasa.

”Romanul ridica multe alte chestiuni la fel de importante, precum statutul femeii, autoguvernarea, reconstructia rurala, educatia nationala etc.“ -- Liviu Bordas

”Iniţial, Gora este un hindus înflăcărat, un patriot a căror idei sunt duse la extreme, gata oricând să sacrifice prietenia sau dragostea, pentru ţară. Această prietenie joacă un rol central în roman şi în evoluţia personajului principal, prin relaţia acestuia cu Binoy, tânărul educat, cel care îl admiră pe Gora, dar care vede dincolo de religie şi idoli, cel care nu are nevoie de o religie, şi cel care îl întreabă pe Gora următoarele: ,,India este o realitate absolut clara?”

Atunci când Binoy se îndrăgosteşte de Lolita şi este dornic de a se căsători cu ea, indiferent de diferenţele de castă sau religie, Gora rămâne fidel societăţii, dispus să renunţe la prietenia dintre cei doi.

Cu toate acestea, Gora nu poate aparţine sistemului în care crede: ca şi Kim, Gora (alb în bengali) se trage din părinţi irlandezi, adoptat de Anandamoy şi crescut în sânul acestei comunităţi, fără a şti adevărul. Lumea acestuia este contruită pe o utopie pe care o apără cu înverşunare, el fiind o ,,întruchipare a revoltei împotriva modernismului” (95), dedicat cu totul Indiei.

Evoluţia lui se întretaie cu imaginile puternice ale Indiei, cu superstiţiile acestei naţiuni care aduc uneori moartea, cu imaginea unei societăţi care ,,nu-l ajută pe om la strâmtoare, nu-l îmbărbătează la nenorocire, nu face decât să-l copleşească cu pedepse şi să-l umilească până la distrugere” (258), cu statutul femeii, care îşi acceptă şi încurajează păstrarea tradiţiei, a căsătoriilor de la vârste fragede, respingând accesul la educaţie, sau cu cele care sunt crescute altfel, independente.

Două dintre cele mai puternice şi mai bine conturate personaje sunt cele crescute de Paresh Babu, Lolita, fiica lui cea mijlocie, şi Sucharita, orfana hindusă crescută într-un cămin brahmoist. Personalitatea Lolitei, independenţa şi caracterul ei amintesc de Nataşa din Război şi pace, în timp ce Sucharita, tânăra înţeleaptă, în care culturile Indiei şi influenţele britanice se contopesc, alături de fratele ei, Satish, conturează tema orfanului, întâlnită şi în Kim sau în câteva dintre romanele victoriene.

Tagore realizează un portret al Indiei prin poveştile de dragoste care îmbracă structura romanului. Este o scriere tezistă, valoroasă prin ideile pe care le susţine, care accentuează elementele dedicate naţiunii, societăţii şi religiei din cadrul Indiei, un roman despre necesitatea de a îmbina tradiţionalul cu modernismul, de a accepta schimbarea, urmărind conflictul individului cu societatea în care se dezvoltă ca om.”

Plusuri: Ideile abordate, prezentarea complexă a Indiei, câteva dintre conflictele psihologice abordate;

Minusuri: Cititorii mai pretenţioşi pot fi dezamăgiţi de tehnica narativă a romanului.

Recomandari: Persoanelor interesate de diferenţe culturale, de India, de religiile acesteia.

-- Raisa Stoleriu, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 352
Editura: Litera
Apariția: 2012
ISBN: 978-606-93318-9-7
Dimensiuni: 12 x 20 cm
Greutatea: 0.5500

Pareri