Nobel. Vol. 18. Darul lui Humboldt. Vol. 2

Nobel. Vol. 18. Darul lui Humboldt. Vol. 2
89,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

„Romanul nu se poate compara cu epopeea sau cu monumentele genului dramatic. Dar e tot ce putem face mai bun acum. Este un fel de sopron modern, o casuta in care spiritul se adaposteste.

Un roman se echilibreaza intre cateva impresii adevarate si o multitudine de impresii false, care formeaza mare parte din ceea ce numim viata. Ne spune ca pentru fiecare fiinta umana exista nenumarate existente, ca existenta unica este in parte o iluzie, ca multele existente inseamna ceva, tind catre ceva, intregesc ceva; ne promite inteles, armonie si chiar justitie.“ -- Saul Bellow, la decernarea Premiului Nobel, 1976

„Multi intelectuali newyorkezi spuneau - adesea cu un amestec de invidie si visare - ca Bellow a scris romanele pe care ei le-ar fi scris daca ar fi fost destul de inteligenti, daca ar fi dispus de fraze mai bune si ar fi stiut destule despre lume.

Cei dintre noi mai putin inclinati spre visare sau invidie simteau ca Bellow scrisese cartile mari si necesare americanilor generatiei sale si alei noastre si ca era un privilegiu sa fim reprezentati de el.“ --  Robert Boyers

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Câştigător al Premiului Pulitzer îr 1976, acest roman isze narat la persoana întâi. În esenţă, este portretul unui artist, Charlie Citrine, un scriitor de succes, determinat de moartea prietenului său, Humboldt, să reflecteze asupra puţinelor sale talente. Romanul oferă o relatare mai curând saisodică, decât secvenţială, a suferinţelor lui Citrine: el este nu numai sclavul unui gangster din Chicago, ci este şi distrus de un divorţ şi, în final, mai este părăsit şi de înanta sa.

Şi totuşi, datorită admiraţiei lui Citrine pentru Humboldt, romanul devine o lungă lamentaţie pentru oamenii aninaţi de sentimente, dar distruşi de crezul lăcomiei şi al măririi, alimentat de tetosteron, caracteristic pentru societatea americană. Pe măsură ce un Citrine tot mai deziluzionat începe să sondeze modul în care propriul caracter a fost nodelat de aceste forţe, romanul nu se sfieşte să identifice elementele decadente: un guru sexual, Kinsey, capitalismul corporatist, discursul filozofic falimentar din punct de vedere intelectual şi afirmarea feminismului, toate acestea constituind nişte tovarăşi de drum mai degrabă neverosimili.

Bellow a sperat că acest roman va fi „o oglindă a societăţii noastre urbane şi va expune gălăgia sa, incertitudinile, sentimentul de criză şi disperare, standardizarea plăcerilor sale". înarmat cu stilul său strălucit şi cu talentul pentru satira socială, Bellow şi-a atins acest ţel cu convingere şi inteligenţă.  

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Humboldt-s Gift
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 336
Editura: Art
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-124-823-3
Dimensiuni: 12 x 20 cm
Greutatea: 0.5500

Pareri