Nobel. 10. Ospătăria la Regina Pedauque

Nobel. 10. Ospătăria la Regina Pedauque
67,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

„... o poveste pasionanta, construita cu ingrediente clasice: un invatacel, Jacobus Tournebroche, un profesor, Jerome Coignard, un „fi losof“ermetic, ”iluminat” si teosof, un Capucin zapacit, o familie modesta de negutatori, cateva suave reprezentante ale sexului focos si cateva personaje din inalta societate a Parisului de secol XVIII.“ -- Alexandru Matei

Recenzii

Ospataria trebuie pusa intre operele majore ale lui Anatole France. Aici, el a schitat un grup de personaje rupte din viata, copii legitimi ai mintii sale, in propria lor lume colorata.“ -- E.A. Karlfeldt, secretar permanent al Academiei Suedeze, In Discursul de acordare a premiului, Stockholm, 1921
 
„Amator de curiozitati fi losofi ce, erudit, bibliofi l, [France] se plimba de la alexandrinism la secolul al XVIII-lea, de la Tebaida la strada Saint-Jacques, de la Paris la Florenta...“ -- Gustave Lanson, Histoire de la littérature française

Anatole France este unul dintre marii clasici ai literaturii franceze fiind poet, critic de artă, istoric dar și un romancier talentat. Romanul Ospătăria La regina Pedauque este unul dintre cele mai apreciate romane ale sale.

Stilul său este de o claritate, precizie și flexibilitate rar întâlnite. Este un filosof înzestrat cu umor și finețe, un simbol al frumosului spirit francez, așa cum a fost caracterizat și în motivația juriului Nobel atunci când a fost premiat: „un autentic temperament galic ”.

Ospătăria La regina Pedauque, este o poveste incredibilă, cu o succesiune de scene și personaje pline de culoare, de la oameni din diferite pături sociale la salamandre, elfi, nimfe, zâne, care iau brusc aspectul de fete lascive, trimise de diavol pentru a speria tinerii. Tot ce se petrece în roman este în așa fel creionat încât rezultatul este de un umor extraordinar. Această poveste este un pretext folosit de autor pentru a ținti, prin dialoguri, personaje și diferite situații, moralitatea instituțiilor sau lăcomia clericilor.

Naratorul, Jaques Menetrier, numit în tinerețe și Jaques Tournebroche (în română Jaques Rotisor) datorită meseriei sale, povestește cum la șase ani tatăl său îi spune că este vremea să ia locul lui Miraut, câinele familiei care a învârtit rotisorul timp de 14 ani fără să fure măcar o bucățică de gâscă. Ajuns la o anumită vârstă și fiind bibliotecar, Jaques Rotiserul vrea să ne împărtășească din întâmplările petrecute în vremea în care a lucrat la ospătăria familiei.

M-am îndrăgostit imediat de imaginea pe care Anatole France mi-a construit-o despre acest birt numit Ospătăria La Regina Pedauque. Detaliile culinare au făcut deliciul lecturii precum și umorul nelipsit.

Plusuri: Îmi era dor de un clasic al literaturii franceze, iar Anatole France mi-a oferit prin acest roman exact ce îmi doream. Stilul, umorul, personajele, mediul, fac din Ospătăria La Regina Pedauque un roman care merită citit.

Recomandari: Celor care iubesc literatura clasică.

-- Renata Nae, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 288
Editura: Litera
Apariția: 2012
ISBN: 978-606-600-935-5
Dimensiuni: 13 x 20,5 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri