Noaptea de Sânzâiene Vol. 2 (BPT, Vol. 47)

Noaptea de Sânzâiene Vol. 2 (BPT, Vol. 47)
67,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Apropiată, prin problematică, de principalele nuvele „fantastice" este cea mai complexă şi izbutită scriere amplă a lui Mircea Eliade, romanul Noaptea de Sânziene. Acest roman este, realmente, o naraţiune, o carte nedisimulat construită, un discurs prozaic de reală factură epică - Dumitru Micu.

 

Recenzie


 

”Nici Mircea Eliade, nici Ştefan Viziru, dublul său din Noaptea de Sânziene, nu au vrut să fie prizonieri ai Istoriei. Tot sensul existenţei lor stă în această opoziţie, în acest refuz al captivităţii labirintului. Mitul deschiderii cerurilor în noaptea de Sânziene este pentru Ştefan stimulentul de a gândi şi de a căuta alte rupturi de temporalitate, ocazia unor salturi în transcendenţă.

Trecător, Ştefan investeşte în iubire speranţa de a suspenda timpul, dar ideea pare banală şi nu va fi exploatată de prozator. Dacă atunci când eşti îndrăgostit uiţi de tine şi de lume, nu acesta este sensul căutat de Ştefan Viziru. Mircea Eliade face alte conexiuni: între iubire şi sfinţenie. Dorinţa secretă a lui Ştefan, destăinuită Ilenei, „era de a deveni sfânt, de a putea iubi pe toţi oamenii cu aceeaşi intensitate". A iubi două fiinţe deodată e numai o premisă. Altă dată se întreabă mai explicit: „cum se face că Timpul nu trece pentru sfinţi, cum se face că un sfânt nu simte lucrul acesta pe care-1 simţim noi: că trece Timpul. Un sfânt nu trăieşte ca noi în Timp: trăieşte numai în prezent, nu are trecut". - Ion Simuț, critic și istoric literar

 

Despre Autor


 

Mircea Eliade (n. 13 martie 1907, București - d. 22 aprilie 1986, Chicago), a fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român la Universitatea din Chicago. Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate.

Prima sa opera a fost publicată în 1921 - Inamicul viermelui de mătase urmată de Cum am găsit piatra filosofală. Patru ani mai târziu, Eliade încheie munca la volumul său de debut, volum autobiografic, Romanul Adolescentului Miop. În 1933 i se editează Maitreyi, nutrit din experienţa indiană. Romanul are un mare succes de public şi de critică.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 384
Editura: Litera
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-675-750-1
Dimensiuni: 12,5 x 20,5 cm
Greutatea: 0.3800

Pareri